joi, 10 mai 2018

EXPONATUL LUNII MAI: Diploma Breslei lăcătușilor, ceasornicarilor, fierarilor de pinteni, armurierilor, turnătorilor de clopote, turnătorilor de cositor și confecționerilor de rașpă (pile)


Diploma Breslei lăcătușilor, ceasornicarilor, fierarilor de pinteni, armurierilor, turnătorilor de clopote, turnătorilor de cositor și confecționerilor de rașpă din Timișoara - anul 1815
 

 


Sigiliul Breslei - anul 1815
 
 


Emblema de breaslă a lăcătușilor (sec. al XIX-lea) 


EXPONATUL LUNII MAI

Diploma Breslei lăcătușilor, ceasornicarilor, fierarilor de pinteni, armurierilor, turnătorilor de clopote, turnătorilor de cositor și confecționerilor de rașpă (pile) - un document din vechea colecție a muzeului, înregistrat în inventarul Secției de Istorie în anul 1983.

Aceasta a fost semnată la Paris, în data de 25 august 1815, de împăratul austriac Francisc I. Diploma cuprinde patru pagini de manuscris în lb. latină și opt pagini tipărite în lb. germană, legate în catifea roșie, iar sigiliul împăratului se păstrează într-o cutie circulară de lemn. Exemplarul păstrat la Timișoara a fost prezentat și înregistrat în cadrul ședinței Comitatului Timiș din 14 decembrie 1818.

Anul 1771 este anul în care împărăteasa Maria Theresia a aprobat constituirea asociațiilor de meșteșugari în Banat, la scurt timp înființându-se în Timișoara Lada Principală cu cele 13 filiale ale sale. Toate problemele legate de meșteșugari și bresle au fost reglementate de cele două Magistrate timișorene (German și Rascian). Lada Principală a existat în Timișoara până în anul 1815, când au intrat în vigoare noile reglementări privitoare la organizarea și funcționarea breslelor din Imperiul habsburgic.

După anul 1815 au fost înființate noi bresle unitare în 37 de localități bănățene, iar în Timișoara au activat în perioada 1815-1846 în total 25 de bresle atestate documentar și alte câteva cunoscute doar prin materialul sigilar păstrat.
eDiploma Breslei lăcătușilor, ceasornicarilor, fierarilor de pinteni, armurierilor, turnătorilor de clopote, turnătorilor de cositor și confecționerilor de rașpă (pile) este un document din vechea colecție a muzeului, înregistrat în inventarul Secției de Istorie în anul 1983.
 
 
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu