sâmbătă, 12 mai 2018

Apariție editorială: SIBIUL VEACULUI AL XVI - LEA, RÂNDUIALA UNUI ORAȘ TRANSILVĂNEAN, de MÁRIA PAKUCS-WILLCOCKS


Apariție editorială: SIBIUL VEACULUI AL XVI - LEA, RÂNDUIALA UNUI ORAȘ TRANSILVĂNEAN, de MÁRIA PAKUCS-WILLCOCKS

În curând la editura Humanitas.

„Cartea Máriei Pakucs-Willcocks oferă, printr-o analiză minuţioasă a documentelor inedite, o radiografie a unui oraş alcătuit diferit de cele din ţările române. De altminteri, acest oraş ne fascinează încă, iar volumul de faţă ne poartă într-o călătorie în lumea aparte a burgurilor transilvãnene. Cititorul este invitat să pătrundă în viaţa de zi cu zi a sibienilor şi să exploreze fiecare eşalon social şi politic: familia, vecinătăţile, breslele, şcoala, Biserica, Sfatul, Cetatea.
Ordinea şi disciplina sunt valorile care au guvernat Sibiul premodern şi au dus la construirea unui ideal care a ghidat toate acţiunile politice: acela al unei comunităţi bine ordonate. Pentru atingerea acestui ideal, oraşul a fabricat o serie de reguli de bună purtare, adresate tuturor. Autoarea oferă nu numai o analiză a acestor reguli, ci şi a modului în care ele au ajuns să se aplice în mod practic, cu detalii despre reacţia comunităţii la orice încercare de transgresare a «moralităţii» impuse.(CONSTANŢA VINTILĂ-GHIŢULESCU)
**
MÁRIA PAKUCS-WILLCOCKS este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti. Doctor în studii medievale la Central European University, Budapesta (2004).



Sursa informațiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu