joi, 1 martie 2018

Exponatul Lunii Martie: Muzeul Judeţean Teleorman - Zaharniţă





Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 2 martie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Martie.
Pentru perioada 1 – 31 martie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman. Este vorba de o "Zaharniţă".
Zaharniţa expusă datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.Este confecţionată din alpaca originală şi se compune din două elemente: vasul şi capacul. Vasul are forma unui clopot lărgit şi este susţinută de patru picioare ornamentate. Două picioare sunt fixate atât în partea superioară cât şi la baza ei şi două fixate numai la bază. Pe două laterale ale vasului, în dreptul picioarelor scurte, sunt două steme florale. Diametrul vasului la bază este de 14 cm, gura vasului are un diametru de 9 cm iar înălţimea (incluzând picioarele) 10 cm. Capacul are un diametru de 8,5 cm şi o înălţime de 2 cm. Partea care se întrepătrunde în vas are 0,5 cm. Capacului îi lipseşte elementul central cu care ar trebui să fie ridicat. Culoarea este galben-auriu specifică alamei.
Zaharniţa este un vas mic în care se ţine zahărul. Ea este nelipsită din serviciul de cafea sau ceai. În zaharniţă este pus zahărul atât sub formă de cuburi cât şi tos. Alături de ea trebuie aşezată o linguriţă sau un cleşte pentru zahăr. Zaharniţele pot fi confecţionate atât din porţelan (ceramică) cât şi din metal.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu