sâmbătă, 3 martie 2018

EXPONATUL LUNII MARTIE: GÂTAR CU MĂRGELE PENTRU CAI





EXPONATUL LUNII MARTIE
GÂTAR CU MĂRGELE PENTRU CAI

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune în perioada 1 – 31 martie 2018, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă deosebită – Gâtar cu mărgele pentru cai.
Aducem în atenția publicului un obiect de harnașament folosit pentru înfrumusețarea cailor, care se află în colecția de etnografie a Muzeului Dunării de Jos, datează din sec. al XX– lea și provine din satul Andolina, comuna Ciocănești. Are dimensiunile de 39 x 2 cm și este lucrat din curele de piele pe care sunt înșirate mărgele albastre din sticlă.
Caii Sfântului Theodor
Calul a pătruns în mitologia creștinismului răsăritean, venind, după cât se pare, din tradiția călăreților danubieni și a „cavalerului trac”. Figurarea Sf. Gheorghe și a altor sfinți militari, pe cal, nu este altceva decât un ecou, pe alt plan cronologic, al cavalerului trac.
Tocmai pentru că Sf. Theodor este patronul cailor, mulți dintre conducătorii populațiilor de stepă, crescătoare de cai, și-au luat numele de botez de Theodor.
Puțini oameni mai știu, probabil, că până acum circa 60-70 ani în satele de pe malul Dunării de Jos, la ziua Sf. Theodor Tiron, adică 17 februarie, caii cei mai frumoși erau împodobiți cu harnașamente arătoase, cu șiraguri de mărgele, funde colorate și după ceremonialul de rigoare, totul se termina cu o autentică întrecere hipică.
Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii martie la Secția Arheologie a muzeului și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 9.00 – 16.00.


Sursa informaţiilor Muzeul Dunării de Jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu