joi, 1 martie 2018

Exponatul lunii martie 2018 Lingurar decorativ executat de meșterul popular Constantin Perța (1938-2016) dintr-o singură bucată de lemn de paltin












Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 martie 2018, o nouă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii martie îl reprezintă un lingurar sau un „cuier cu linguri”, care face parte din patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie, secție a MCDR Deva. Piesa a fost realizată de cunoscutul meșter popular Constantin Perța (1938-2016), originar din satul Valea Mare (comuna Ceru Băcăinți, actualmente pe teritoriul județului Alba) și ale cărui lucrări au fost premiate de-a lungul timpului la diverse Expoziţii şi Manifestări de Creaţie Populară.
Piesa expusă este o adevărată dantelărie în lemn, fiind constituită din cinci linguri, fiecare dintre ele fiind prinsă cu ajutorul unui inel de o tăblie bogat ornamentată și având sculptat în partea centrată textul „PERŢA CONSTANTIN ANU 1973”. Tot ansamblul este realizat dintr-o singură bucată de lemn, cel mai probabil lemn de paltin, ceea ce surprinde și încântă privitorul, alături de ornamentația bogată cu motive geometrice, florale și astrale.
„Constantin Perța a început încă din tinerețe să lucreze lemnul, dar definitorie pentru viitorul creator popular a fost întâlnirea sa cu directorul muzeului din Orăştie, Ioan Valeriu Todea, care l-a familiarizat cu creaţiile populare în lemn, prezentându-i diferite obiecte din patrimoniul muzeul şi îndemnându-l să le folosească drept model. Impresionat de frumuseţea căucelor văzute la muzeu, Constantin Perţa se întoarce în satul natal unde pentru început imită modelele văzute, iar la scurt timp creează modele şi combinaţii de decor noi, definind un stil propriu de exprimare artistică. Meșterul popular a lucrat vreme de peste 40 de ani obiecte dintr-o singură bucată de lemn, doar cu ajutorul unui cosor, a două cuţitaşe, un cui şi un ac de croşetat”, a declarat Iustina-Maria Bogdan, conservator în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.


Sursa informaţiilor Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu