marți, 2 ianuarie 2018

Despre aurul aluvionar exploatat în râuri din România



Rețeaua hidrografică a României ascunde o comoară care de zeci de ani nu a mai fost exploatată. Zăcămintele aurifere din Carpați și aurul aluvionar din râuri fac din ţara noastră una dintre puținele ţări din Europa, ce mai dețin această resursă. Geologii spun că acest metal prețios apare ca solzișori, foiţe, granule, filoane, aur pulverulent. Calatorinromania.com a întocmit o listă a celor mai importante râuri a căror apă conține aur.

Raul Pianu, județul Alba

Încă din cele mai vechi timpuri, în apropiere de comuna Pianu de Sus, din județul Alba s-a exploatat aurul aluvionar. Primele date, despre exploatarea aurului, apar în anul 1485, atunci când s-a format satul Pianu de Sus. Se spune că aurul de pe râul Pianu, afluent al Mureșului, are o finețe ridicată, de 905‰, iar aluviunile măsoară între 0,3-6 metri. Aici există o adevărată breaslă, reunită în Casa Auraria, unde sătenii depozitau metalul prețios, care ajungea să fie vândut la oraș. Activitatea principală în această localitate a inspirat la realizarea unei steme pe care apare şaitrocul, unealta folosită la găsirea aurului. Potrivit specialiștilor, în zona dintre Pianu de Sus și Cioara s-au extras 0,1-0,9 grame la tona de aur. Metalul prețios provine din șisturile cristaline și din rocile eruptive din Munții Sebeș. În monografia localității, realizată de bunicul profesorului Ioan Benea, se arată că ”nisipurile de aici ar conține mai mult metal prețios decât Munții Apuseni”.

Olt

Valea Oltului este una dintre zonele bogate în firișoare de aur. Şi aici zăcămintele de aur se găsesc în nisipurile și pietrișurile albiei Oltului. Mărturie a exploatării metalului prețios de pe vale, o confirmă numele comunelor: Aurari, Rudari, Ruda. Finețea aurului descoperit în Olt este de 888,8 ‰ aur și 111,2‰ argint, se arată pe hartacomoriiblogspot. Conform timponline.ro, geologul Adrian Avramescu spune că aur aluvionar se găsește și în Someșul Mare și Bistrița Aurie. Dar și în alte râuri de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud a fost găsit acest metal prețios. În râul Someșul Mare, care izvorăște din Munții Rodnei, au fost găsite granule de 21 de carate.

Nera/Bozovici

Zona Banatului este și ea bogată în resurse aurifere, mai exact județul Caraş-Severin. La Bozovici, la confluenţa râului Nera, a fost găsită o pepită de 19 kilograme. Aceasta a ajuns într-o colecție din Viena, spune geologul și fostul președinte Emil Constantinescu, conform digi24. Bozovici face parte din Râul Nera- izvorăște din Munții Semenic și străbate ţara noastră și Serbia pe o lungime de 124 de kilometri.

Raul Vâlsan, județul Argeș

Pe unul dintre afluenții principali ai Argeșului se găsește și astăzi aur pur de 24 de karate. Ca în toată rețeaua hidrografică a României, aurul de aici a fost adus din zăcămintele de aur din Munții Carpați, și s-a depus în nisipul și pietrișul din albia râului.

Dâmbovița

În secolele XIX-XX, râul Dâmbovița era descris ca apa ”dulce și curată” sau ”foaia de stejar”, pentru că toamna râul era plin de frunze ruginii. Afluentul râului Argeș izvorăște din Munții Făgăraș și străbate, pe o distanta de 237 de kilometri, județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Călărași și București. Geologii au emis ipoteza conform căreia, pe raza comunei Gemenea ar exista aur. Situată la 30 de km de Târgoviște, comuna are un loc numit ,,La cruci”, unde aurul este adus din pietrișul de Cândești și purtat de ape, până în albia Dâmboviței.

Râul Arieș, județul Cluj

Pe timpul romanilor, Raul Arieș era numit ,,Aureus”- Râul de Aur. Specialiștii confirmă faptul că, de aici au fost obținute concentrații de aur, de 30 de ori mai mari, faţă de zăcămintele de la Roșia Montană. Balastierele pentru extragerea aurului se întâlneau pe raza a 7 localități din județul Cluj. Activitatea acestora pe Arieș a încetat în anul 2000, odată cu privatizarea.

Institutul Geologic al României a realizat o hartă a substanțelor minerale în anul 1984, unde sunt menționate 5 areale importante cu aur aluvionar. Acestea sunt: Pianu – Munții Sebeș, Cibin Olt – în nordul Carpaților Meridionali, Râureni- în sudul Carpaților Meridionali, Valea Arieşului- Munții Apuseni și Nera/Bozovici -Munții Banatului.

Aurul aluvionar se mai găsește și în albia râurilor: Jiu, Argeș, Bistrița Aurie, Mureș, Ampoi, Geoagiu, Sebeș, Someșul Cald, Someșul Mic, Crișul Alb, Crișul Negru, Strei, Lotru.



Sursa informaţiilor RadioUnirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu