duminică, 12 noiembrie 2017

100 de zile ale Marii Uniri - Iași





Expoziția de artă vizuală finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Acces Centenar, ajunge la Iași nu numai capital vreme de secole a Moldovei dar și a rezistenței naționale în Primul Război Mondial, orașul în care s-au potențat energiile necesare realizării dezideratului românilor din provinciile istorice. Expoziția este itinerată în cadrul proiectului în trei orașe simbol ale realizării Marii Uniri: București - capitala României moderne, Alba Iulia –capitala Unirii, iar la lași va rămâne pentru o perioadă mai lungă și va putea fi vizitată la Muzeul Municipal și în timpul sărbătorilor dedicate Zilei Naționale de la 1 Decembrie.
Proiectul beneficiază de parteneriatul cu Arhivele Naționale ale României și Institutului Cultural Român la care se adaugă gazdele expoziției Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Muzeul Municipal Iași.

Cuprinzând lucrări de artă textilă având ca sursă de inspirație fotografii document din perioada 1914-1922 și o prezentare video reunite într-o instalație, expoziția se află la confluența artelor plastice cu valorificarea patrimoniului și se bazează pe ampla cercetare realizată de echipa Asociației DAR DEVELOPMENT în Arhivele Naționale și în ale instituții depozitare ale patrimoniului istoric documentar. Astfel documentele, mesaje de dincolo de timp, fie că sunt scrisori, pagini de ziar sau chiar pagini din jurnalul zilnic al Reginei Maria, devin un leit motiv al expoziției.

Dintre cele 100 de momente surprinse în expoziție multe au pe fundal Iașul, capitala rezistenței naționale.
Artista Daniela Frumușeanu, conferențiar doctor în cadrul UNARTE București, a avut curajul de a revizita un moment dificil și, în același timp, magnific al istoriei noastre. „Expoziția 100 de zile ale Marii Uniri nu este altceva decât un exercițiu de libertate, în care artista s-a preluat pe sine însăși în proiect, ne-a preluat și pe noi în proiect, alături de lucrurile și istoriile care ne înconjoară”, a spus curatorul Daniel Sur la lansarea care a avut loc în 3 noiembrie la Institutul Cultural Român din București.

Expunerea într-un spațiu apărut de curând în larga panoplie de instituții culturale ieșene ne onorează și ne provoacă la un nou experiment muzeal.


Sursa informaţiilor Muzeul Municipal Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu