marți, 31 octombrie 2017

Exponatul Lunii Noiembrie: Statueta antropo-ornitomorfă



Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită miercuri, 1 noiembrie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Noiembrie.
Pentru perioada 1 – 30 noiembrie 2017, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman. Este vorba de o „Statueta antropo-ornitomorfă”.
Statueta fost descoperită în anul 2007 în aşezarea de la Vităneşti Măgurice, din judeţul Teleorman.
Ea reprezintă un personaj care îmbină elemente umane cu cele de pasăre.
Picioarele şi torsul sunt ale unei figurine antropomorfe. Picioarele, rupte deasupra genunchilor, sunt cilindrice, modelate separat. Fesele nu sunt reliefate, iar torsul este scurt. Nu există nici un element care să indice sexul acestui personaj.
Remarcabil la această figurină îl constituie modelarea la partea superioară a trunchiului a unor aripi întinse lateral, care practic înlocuiesc braţele. Acestea sunt plate, rotunjite la capete şi uşor înclinate în jos.
Partea superioară a statuetei, care avea câteva elemente interesante, a fost spartă în vechime. În faţă se pare că exista un cap modelat la nivelul aripilor. Se mai păstrează doar ceea ce pare a fi constituit gâtul cilindric. Nu putem şti dacă acest cap era antropomorf sau ornitomorf. În partea din spate exista un alt element, care era aplicat şi nu modelat împreună cu restul piesei. Nu este clar dacă era coada păsării sau alt element pe care nu-l putem identifica cu siguranţă.
În cultura Gumelniţa au mai fost descoperite pe lângă statuete zoomorfe şi antropomorfe şi unele care combină atât caracteristici umane cât şi animale. Probabil ele erau reprezentări ale unor fiinţe supranaturale.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu