luni, 21 august 2017

De la Gara de Nord către Gara Centrală!



Succesul pe care l-a avut recenta noastră plimbare pe urmele „drumurilor de fier de pe Splaiul Unirii”, caldura cu care ne-au înconjurat oaspeţii şi interesul lor pentru istoria Bucureştiului ne-au dat încredere şi ne-au făcut să „punem pe hârtie” un nou traseu pe care vă invit să-l parcurgem împreună!

Astfel, vă dăm întâlnire din nou, Sâmbătă 26 August şi Duminică 27 August, începând cu ora 10:45, în Gara de Nord (în faţa restaurantului KFC), punct din care la ora 11:00 vom porni „în pas de plimbare” spre locul pe care odinioară era menit să se înalţe Gara Centrală a Bucureştiului – un fascinant proiect, ce din păcate nu a fost pus în practică niciodată, istoria sa fiind astăzi aproape complet uitată.

Vom începe plimbarea cu o scurtă discuţie despre Gara de Nord, despre transformările prin care a trecut de-a lungul celui aproape un secol şi jumătate de existenţă a sa şi despre felul în care întreaga zonă ce o înconjoară a evoluat de-a lungul anilor, devenind astăzi principala poartă feroviară a Bucureştiului.

După ce vom fi trecut pe sub binecunoscutul portic de „La Coloane”, vom traversa aglomerata arteră rutieră ce se desfăşoară astăzi prin faţa sa şi ne vom opri preţ de câteva clipe în parcul situat vis-a-vis, punct unde vom afla fascinanta istorie a impozantului edificiu în care astăzi îşi are sediul Ministerul Transporturilor.

Vom trece Calea Griviţei şi după ce vom fi poposit din nou pentru câteva minute în faţa clădirii în interiorul căreia şi-au desăvârşit studiile o mare parte dintre personalităţile ingineriei Româneşti din prima jumătate a secolului XX – vechiul sediu al „Şcolii Politehnice” – ne vom continua călătoria pe străzile Gheorghe Polizu şi Buzeşti, urmând să ajungem în Piaţa Victoriei, unde vom face un nou scurt popas pe parcursul căruia vom admira impozanta clădire a palatului în care îşi are astăzi sediul Guvernul României.

Voiajul nostru pe urmele Gării Centrale ne va purta pe o parte din traseul pe care l-am urmat şi în precedentele noastre întâlniri pe parcursul cărora am redecoperit împreună „Bucureştiul arhitectului Duiliu Marcu”, adică pe Bulevardul Lascăr Catargiu, arteră pe care vom admira din mers priveliştea inconfundabilă pe care ne-o oferă imobilele situate la numerele 54 (actualul sediu al Aeroclubului României) şi 40 (vechea locuinţă a Doctorului A. Dobrovici).

Din Piaţa Romană, vom coti uşor pe Bulevardul Dacia, iar la intersecţia sa cu Calea Victoriei vom face o nouă oprire, pentru a povesti succint istoria vechii clădiri a „Casei Regiei Autonome a Monopolurilor Statului” (actualul sediu al Ministerului Economiei).

Vom continua să păşim pe trotuarul Căii Victoriei, până la intersecţia sa cu Strada Ştirbei Vodă, unde vom depăna amintiri despre Hotelul Athenee Palace şi despre tragica poveste a blocului în care şi-a avut sediul „Societatea Minelor de Aur – MICA”, un edificiu mult mai bine cunoscut de bucureşteni drept „Blocul Nestor” – după numele celebrei cofetării ce se găsea la parterul său.

Vom coborî uşor până în dreptul Bisericii Luterane şi vom face o scurtă oprire pe treptele din faţa sa, pentru a privi cele trei blocuri de apartamente proiectate tot de marele arhitect a cărui memorie o vom evoca cu ocazia noii noastre întâlniri de sfârşit de săptămână.

Ne vom continua plimbarea pe Strada Ştirbei Vodă, şi aproape de orele 15:00, odată ajunşi în micul parc ce înconjoară binecunoscuta clădire a Operei Naţionale, ne vom încheia plimbarea la umbra arborilor, nu înainte însă de-a povesti despre inconfundabila clădire în care astăzi funcţionează „Universitatea Naţională de Apărare”, despre abandonata „Casă Radio” şi nu în ultimul rând despre impozantul edificiu ce ar fi trebuit să ocupe întreaga zonă – Gara Centrală a Bucureştiului.

Întreaga plimbare pe arterele capitalei se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 5,5 kilometri, pe care o vom parcurge mergând pe jos, „la pas uşor”.

Participarea este gratuită, nu există un alt tarif în afară de cheltuielile personale. Totuşi, dacă doriţi să vă exprimaţi aprecierea faţă de această iniţiativă, vă stau la dispoziţie cu mici suveniruri care să vă amintească de întâlnirea noastră (vechi imagini ale Gării de Nord şi un inedit instantaneu surprins în timpul construcţiei Palatului CFR).

Cu speranţa că vom petrece clipe minunate împreună!
Andrei Berinde


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu