duminică, 30 iulie 2017

Un tezaur aparţinând Epocii Fierului format din piese de aur a fost descoperit în decembrie 2016 pe terenurile agricole din parohia Leekfrith din stațiunile Moorland Staffordshire, lângă Lichfield, Marea Britanie

Bijuteriile vechi de 2500 de ani ( patru torc-uri, trei coliere și o brățară) au fost descoperite separat de către doi prieteni pasionați de detecție metale la aproximativ un metru distanță, fiind îngropate la adâncime mică.


 
Comoara din epoca fierului a fost denumită Leekfrith Toraks si a fost găsită în decembrie 2016 pe terenurile agricole din parohia Leekfrith din stațiunile Moorland Staffordshire, lângă Lichfield. Experții cred că tezaurul a fost realizat în secolul al III-lea sau al IV-lea î.Hr. 





Decorațiunea de pe brățară este considerată una dintre cele mai vechi exemple de artă celtică din Marea Britanie.




 
Nu se știe din ce motiv au fost îngropate aceste bijuterii, dar ar fi putut fi ascunse pentru păstrare, ca o ofrandă către zei sau ca un act de amintire după moartea proprietarului lor.


 
Unul dintre descoperitori obișnuia să practice detecția de metale când era mai tânăr, împreuna cu tatăl său. 





Renunțase la acest hobby de mulți ani în favoarea relaxantelor zile de pescuit, împreuna cu prietenul său. Într-o zi, tatăl său i-a sfătuit pe cei doi sa înceapă să practice detecția de metale.



"Ne bucurăm că am urmat acest sfat și suntem fericiți că am avut șansa de a descoperi aceste artefacte uimitoare", au precizat descoperitorii.

 
Curatorul colecțiilor britanice și europene de Epoca Fierului pentru Muzeul Britanic a declarat: "Un torc este un inel metalic decorativ deschis, în general purtat în jurul gâtului. Această descoperire unică are o importanță internațională, datează din anii 400-250 î.Hr. și este probabil cea mai veche comoară din aur din epoca fierului, descoperită vreodată în Marea Britanie. Toc-urile erau probabil purtate de femei bogate și puternice sau poate de oameni de pe continent care s-au căsătorit în comunitatea locală. Această descoperire uimitoare din nordul județului este pur și simplu magică și așteptăm cu nerăbdare să aflăm secretele și povestea ei".


 
Piesele urmează să fie evaluate, iar recompensa va fi împărțită între cei doi prieteni (care vor primi împreuna jumătate din acesta) și proprietarul terenului unde a fost găsită comoara (care va primi cealaltă jumătate din recompensă).


Sursa informaţiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu