joi, 13 iulie 2017

Ce ne povestesc fosilele?



„CE NE POVESTESC FOSILELE“
Program educaţional (de vacanţă)

Programul „Ce ne povestesc fosilele“ (24.07-25.08.2017) face parte din ciclul de programe educaţionale dedicate Ştiinţelor Pământului din cadrul MNG ce îşi propun să stimuleze şi să satisfacă curiozitatea ştiinţifică a copiilor față de „lumea“ fosilelor şi tainele evoluţiei vieţuitoarelor, în strânsă concordanță cu transformările suferite de mediul ambiant de-a lungul erelor geologice.
În cadrul a 5 şedințe succesive sunt abordate tot atâtea subiecte: ce sunt fosilele, unde se găsesc şi ce ne „povestesc“ fosilele, exemple de situri sau fosile din ţara noastră, și în final, într-un joc interactiv, copii vor căuta şi recunoaşte fosile în materialele de construcție utilizate la clădirea muzeului. Vom afla cum a decurs evoluţia vieţuitoarelor şi a întregii noastre planete, unde anume putem găsi fosile în România şi care este importanţa lor, de ce studiul unei fosile oferă detalii despre mediul în care a trăit, cum calculăm viteza cu care alerga T-rex, precum şi numeroase alte curiozități.
Modul de abordare a subiectelor dă copiilor posibilitatea de a descoperi singuri care sunt conexiunile dintre resturile fosile şi mediul lor de viață, sau fenomenele naturale catastrofale care s-au manifestat pe Pământ.
Şedinţele se desfăşoară cu participarea activă a copiilor, având ca materiale ajutătoare prezentări video, dar și eșantioane din colecţia educaţională de fosile şi roci, fişe de lucru, colecţiile sistematice din sălile de expoziție ale muzeului, instrumentar necesar adecvat. Fiecare şedinţă este interactivă și îmbină partea de prezentare cu cea aplicativă. Programul se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni (de luni până vineri).

Programul se adresează copiilor cu vârse între 5 - 14 ani.
Coordonatori: Dan Grigore, Rădoi Oana Gabriela şi Valentin Paraschiv
Participarea la acest program se face prin rezervare la numărul de telefon:031/438.17.44
Costul de participare este de 20 lei/copil - Grupa de minim 5 copii

Teme săptămânale

LUNI – CE sunt FOSILELE? 10.30-11.30
În care descoperim: urme, amprente, oase, dinţi, cochilii şi multe altele care se pot pietrifica; hai să recunoaştem şi noi cărui animal sau plantă îi aparţin resturile fosilizate.

MARŢI – UNDE se găsesc fosilele? 10.30-11.30
În care aflăm răspunsuri: Cochilia de pe plajă este o fosilă? În ce tipuri de roci putem găsi fosile? Ce sunt „cuiburile fosilifere“? Ce este un sit cu fosile?

MIERCURI - Ce ne POVESTESC fosilele? 10.30-11.30
În care reconstituim: Din ce cauză au murit animalele și plantele fosile? Mediul în care au trăit fosilele luate ca exemplu; Evoluţia vieţii pe Pământ.

JOI – Fosile din ROMÂNIA10.30-11.30
În care aflăm: Ce dinozauri au trăit pe teritoriul țării noastre? Ce animale au trăit în Oceanul Tethys? Care sunt cele mai vechi fosile de la noi din țară? Situri fosilifere din România.

VINERI – DESCOPERĂ fosile în muzeu! 10.30-11.30
În care aflăm: Cum arată o scoică secţionată? Dar un crab, sau un melc? Joc-concurs „cine recunoaşte fosila din piatră“?


Sursa informaţiilor Muzeul Naţional de Geologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu