miercuri, 21 iunie 2017

Medalia românească: 560 de ani de la urcarea pe tron a marelui voievod Ștefan cel Mare



Astăzi, Monetăria Statului are privilegiul și bucuria de a vă anunța lansarea produsului medalistic ”560 de ani de la urcarea pe tron a marelui voievod Ștefan cel Mare”.

Privilegiu - pentru că avem onoarea de a aniversa acest eveniment istoric. Bucurie – fiindcă, prin produsul lansat de noi, avem satisfacția de a aduce un omagiu acestei figuri emblematice a istoriei noastre.

La 12 aprilie 1457, în marţea din Săptămâna Mare, tânărul Ştefan, fiul lui Bogdan al II-lea al Moldovei, „os din os domnesc“, în urma reputatei victorii asupra lui Petru Aron, a fost „ridicat domn“ şi „pomăzuit spre domnie“ de mitropolitul Teoctist, în asistenţa întregii ţări, adunată „pe Siret“, unde „se numeşte Direptate până în ziua aceasta“.

Se deschidea o epocă nouă în istoria Moldovei sub conducerea lui Ştefan, cel care avea să arate răspicat tuturor că pe acest pământ nu pot trăi decât acei care îl iubesc şi sunt gata să se jertfească pentru apărarea lui.

Ştefan cel Mare, devenit apoi în conştiinţa neamului „şi Sfânt“, a fost figura centrală a vechii istorii a Moldovei, apărând pământul strămoşesc în faţa primejdiei tot mai ameninţătoare a semilunei.

A fost unul dintre cei mai de seamă ctitori de lăcaşuri sfinte din istoria ţării sale. Canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992, Ştefan cel Mare este domnitorul care a ridicat prestigiul Moldovei la nivelul celorlalte state medievale.

Opera lui de vrednicie, de înţelepciune, vitejie şi de genială clarviziune a fost neasemuită şi, de aceea, Ştefan cel Mare a dominat şi va domina veacuri de-a rândul scena istoriei noastre.

Produsul este format dintr-o broșura tip carte, ce conține medalia și o replică a sigiliului domnesc al voievodului Ștefan cel Mare.

Caracteristici tehnice:

- Aliaj: argint 925‰

- Diametru 60 mm

- Gramaj: 110 grame

- Finisaj: patinată

- Tiraj: 50 de piese

- Preț: 540 lei (tva inclus)

- Aliaj: cupru

- Diametru 60 mm

- Finisaj: patinată

- Tiraj: 150 de piese

- Preț: 230 lei (tva inclus)

Produsul se poate achiziționa de la sediul nostru central sau magazinul nostru din B-dul Ion Mihalache 119.


Sursa informaţiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu