luni, 26 iunie 2017

Lansare de carte: Istoria Fizionomiei Urbane - Adrian Majuru, Elena Olariu



Vineri, 30 iunie 2017, ora 18.30, la Grand Hotel Continental ( Calea Victoriei nr. 56, etaj 4), are loc lansarea volumului "Istoria Fizionomiei Urbane - de la copilărie la senectute (1800-2000)", autori Adrian Majuru și Elena Olariu.

„Fizionomia unui militar va fi teribil de asemănătoare indiferent de timpul istoric trăit. Nu va fi nicidecum contemplativ și privitor al profunzimilor precum chipul unui umanist și nici nu va arăta atitudinea și privirea deschisă spre dialog, negociere, înțelegere tranzacționabilă a unui liber profesionist. […]

Orașul se schimbă odată cu noi. Imaginea sa a evoluat pe măsura trăsăturilor noastre sufletești, a cărui vitrină este fizionomia. Înfățișările orașului se modifică odată cu chipul nostru, ca urmare a unui foarte interesant mimetism. Deoarece formăm un singur organism viu, care trăiește și moare”. (Adrian Majuru)

„Portretul conceput la comandă, individualizat, a fost și a rămas un bun de prestigiu, costisitor, accesibil doar elitelor. Poate fi caracterizat ca monden, fiind în același timp o formă de artă care exprimă o realitate socială concretă.

Indiferent de maniera de execuție, mai elaborată sau mai rudimentară, portretul este o oglindă a unei epoci distincte, un document care oferă informații valoroase nu doar pentru evoluția artei plastice românești, ci și pentru studiile de istorie, istoria mentalităților, antropologie, sociologie sau psihologie socială”. (Elena Olariu)

Adrian Majuru este licențiat în istorie la Universitatea București, unde a obținut și un doctorat în Geografie umană (2004). Între anii 2011-2012 a finalizat Școala postdoctorală în specialitatea antropologie la Institutul de Antropologie Francisc Iosif Rainer – Academia Română, sub coordonarea prof. Cristiana Glavce. Ca rezultat al acestui stagiu, a publicat lucrarea Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Iosif Rainer (2012).

Adrian Majuru coordonează Revista de Antropologie Urbană, publicată începând cu anul 2012 la editura Oscar Print și predă Antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism - Ion Mincu. Începând cu anul 2014, este manager al Muzeului Municipiului București.

Cărți publicate: Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență (2003); Copilăria la români (2006); București: povestea unei geografii umane (2007); București: Diurn și Nocturn (2009); Cum se distrau românii odinioară (2011); București: un portret Novecento (alături de Ana Iacob, 2014).

Elena Olariu este absolventă a Facultății de Istorie – Universitatea București, doctor în istorie din anul 2003, după susținerea lucrării Mentalități și moravuri la nivelul elitei din Muntenia și Moldova (secolul XIX), publicată apoi la Editura Universității din București. În prezent, conduce Secția Arte Grafice din cadrul Muzeului Național de Artă al României, departament care gestionează peste 100.000 de lucrări, cuprinzând cele mai valoroase colecții de gen din țară.

Este organizatoarea unor ample expoziții și a inițiat realizarea primului repertoriu de arhitectură din România dedicat celui mai mare arhitect român, Ion Mincu, fiind și coautoare, alături de Ioana Maria Petrescu și Andreea Pop. Autoare a numeroase articole, a editat, alături de Florica (Bohîlțea) Mihuț, volumul Lumea romană și „barbaricum” în Antichitatea Târzie: confruntare și metamorfoză, autor Cristian Olariu. Alături de Adrian Majuru si Octavian Buda, este coautoare a cărții Scurta istorie a revanșei. Duel sau crimă?, publicată de Editura Muzeului Municipiului București.

În perioada 2003 – 2017, Elena Olariu a susținut periodic cursuri de istoria culturii europene și conservarea patrimoniului național, în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București.

Evenimentul are loc:

Vineri, 30 iunie 2017, ora 18.30, la Grand Hotel Continental (Calea Victoriei nr. 56).


Sursa informaţiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu