vineri, 21 aprilie 2017

Câteva informaţii despre Talerul Maria Terezia (în imagine o rebatere)




Talerul Maria Terezia


În 1717, se năștea ce de-al doilea copil al Împăratului Carol al VI-lea (primul născut, Leopold Johann, decedând la scurt timp după naștere), Maria Terezia, prima și singura femeie care avea să conducă dinastia de Habsburg.
În 1740, la vârsta de 23 de ani aceasta moștenea tronul Imperiul Habsburgic (în baza Pragmaticei Sancțiuni din 1713 care admitea succesiunea feminină), pe care avea să îl dețină vreme de 40 de ani, până în 1780. Chestiunea moștenirii posesiunilor habsburgice avea însă să declanșeze războiul de succesiune Austriacă (1740-1748), la finalul căruia i-au fost recunoscute titlurile Mariei Terezia.
Problema ascesiunii pe tronul Imperiului Romano-German s-a dovedit însă una mult mai dificilă. În timpul aceluiași război au fost organizate două alegeri: în 1742 era ales, pentru prima oară în ultimii 300 de ani, primul împărat provenind din afara dinastiei de Habsburg (Carol al VII-lea de Wittelsbach); după moartea acestuia, în 1745, Francisc I – șotul Mariei Terezia – era ales Împărat al Imperiului Romano-German, aceasta devenind astfel nu doar împărăteasă consoartă a Imperiului Romano-German ci conducătorul de facto al acestuia. În 1764, după moartea lui Francisc I, fiul celor doi, Iosif al II-lea, era ales împărat, moștenind și celelalte posesiuni ale Casei de Habsburg în 1780, după moartea Mariei Terezia.

Titlul complet al Mariei Terezia:
Maria Terezia, din mila Domnului, Împărăteasă matroană a Romanilor, Regină a Ungariei, Boemiei, Dalmației, Croației, Slavoniei, Galiției, Lodomeriei; Arhiducesă a Austriei; Ducesă de Burgundia, Stiria, Carintia și Carniola; Mare Principesă a Transilvaniei; Marchiză a Moraviei; Ducesă de Brabant, Limburg, Luxembourg, Guelders, Württemberg, Silesia Superioră și Inferioară, Milan, Mantua, Parma, Piacenza, Guastalla, Auschwitz și Zator; Principesă a Swabiei; Contesă princiară de Habsburg, Flandra, Tirol, Hainaut, Kyburg, Gorizia și Gradisca; Marchiză de Burgau, Luzația Superioară și Inferioară; Contesă de Namur; Doamnă a mărcii vendice și de Mechlin; Ducesă matroană de Lorena și Bar; Mare Ducesă matroană de Toscana.

Moneda pe care o prezentăm este un taler emis în numele Austriei în ultimul an de domnie al reginei, 1780.
Pe avers este reprezentată efigia Mariei Terezia alături de legenda M.THERESIA.D.G.R.IMP.HU.BO.REG. (Maria Terezia din mila Domnului Împărăteasă a Romanilor, Regină a Ungariei și Boemiei).
Pe revers regăsim legenda ARCHID.AVST.DUX.BURG.CO.TYR.1780 (Arhiducesă a Austriei, Ducesă de Burgundia, Contesă de Tirol). Vulturul bicefal poartă coroana imperială, iar scutul, completând legenda de pe avers, poartă cele două coroane, cea a Ungariei și cea a Boemiei. În cartierul 1 este reprezentată stema Ungariei, în cartierul 2 stema Boemiei, în cartierul 3 stema Burgundiei, în cartierul 4 cea a margrafiatului de Burgau; în centru este reprezentată stema încoronată a Austriei.


Sursa imagini şi informaţiilor Muzeul George Severeanu.

Notă personală: Autorii probabil au uitat să specifice că în imaginea de mai sus este o rebatere după taleri Mariei Terezia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu