marți, 25 aprilie 2017

Bitis arietans (Marrem, 1820) - Vipera pufăitoare



Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:

Bitis arietans (Marrem, 1820) - Vipera pufăitoare

Bitis arietans este răspândită în Africa, cu excepția pădurilor ecuatoriale şi a deşertului Sahara, şi în vestul Peninsulei Arabice (statele Arabia Saudită, Yemen și Oman).
Vipera pufăitoare este o specie terestră, în principal nocturnă, întâlnită în savane și în zone cu tufișuri, începând de la nivelul mării și până la 3500 m altitudine. În zonele mai reci, hibernează iarna. Când este deranjată scoate un zgomot puternic, care poate fi auzit și de la 1 km distanță. Lungimea colților aflaţi în legătură cu glandele cu venin este de 1,2-1,8 cm.
Din punct de vedere al reproducerii, este o specie ovovivipară (ouăle sunt incubate în organismul femelei timp de 5-6 luni, timp în care femela nu se hrănește); femela "dă naştere" la 20-40 de pui, excepțional fiind înregistrate ponte de peste 100 de pui.
Este specia responsabilă pentru mai mult de 60% din mușcăturile serioase de șerpi din Africa, având unul dintre cele mai toxice veninuri între vipere. Efectele veninului său sunt: umflare, sângerare, necroza țesuturilor, durere puternică, slăbiciune, pierderea cunoștinței, șoc sistemic; mușcătura se soldează adesea cu decesul!

Vipera pufăitoare poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa!

Foto: Alexandru Iftime - exemplar de Bitis arietans (Marrem, 1820) - Vipera pufăitoare


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu