sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Obiecte preistorice din colecţia Severeanu



Expoziția Obiecte preistorice din colecţia Severeanu dorește să aducă în atenția publicului obiecte străvechi și povestiri recente, toate dezvăluite într-un ambient desăvârșit: sala cu vitralii a Muzeului George Severeanu.
Obiectele expuse sunt mai puțin cunoscute, fiind parte dintr-o colecție privată (Colecția „Maria și dr. George Severeanu”) constituită de dr. George Severeanu și donată Muzeului Municipiului București în anul 1939. Ca orice colecție privată, aceasta are o istorie unică al cărei personaj principal este fondatorul său și oglindește, printre altele, personalitatea, gradul de erudiție, situația materială, statutul social, gusturile estetice și artistice ale colecționarului, fiind și amprenta paradigmelor socio-politice specifice perioadei în care au avut loc achizițiile.
De profesie medic, George Severeanu (1879-1939) s-a făcut remarcat ca pioner în domeniul radiologiei medicale din România, urmând cursuri de specializare la Viena și Berlin. Colecționarea de obiecte cu valoare istorică și artistică a reprezentat o altă preocupare, dezvoltată dintr-o pasiune moștenită pe linie paternă și susținută moral și material de soția sa, Maria Severeanu, născută Lerescu.
Exponatele vor conduce vizitatorul într-o călătorie prin epocile fascinante ale trecutului îndepărtat, din paleolitic până în prima epocă a fierului, iar povestirile privind proveniența lor vor ajuta la înțelegera diacronică a colecționarului și a relațiilor sociale ale acestuia. Obiecte preistorice din arealul carpato-danubian, vase ceramice din Egiptul Predinastic sau unelte de silex din nordul Europei sunt un amestec de mărturii materiale edificatoare pentru înțelegerea modului de constituire a unei colecții private de arheologie la începutul secolului XX, precum și a preferințelor colecționarului pentru diverse categorii de artefacte din perioadele preistoriei.
Proiectul Obiecte preistorice din colecţia Severeanu, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit, până la deschiderea expoziţiei permanente, programată pentru toamna acestui an.
Expoziţia organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti este deschisă la Muzeul „George Severeanu” (str. H. Coandă, nr. 26, sector 1), în perioada 3 februarie - 2 aprilie 2017.

Drd. Vasile Opriş, muzeograf


Sursa informaţiilor Muzeul Municipiului Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu