duminică, 29 ianuarie 2017

Două monede extrem de rare, descoperite sub 10 cm de noroi

Un detectorist de metale a descoperit două monede vikinge de argint din secolul al 11-lea, în apropiere de Newcastle, în Irlanda de Nord. Brian M. scana pe un câmp si la un moment dat a găsit banuții din argint la un centimetru unul de altul, sub 10 centimetri de noroi. El nu știa că a descoperit o comoară istorică extrem de rară. A aflat abia săptămâna trecută, când autoritatile din Belfast au declarat oficial cele monede ca fiind o comoară.



Monedele contin argint in procent de 93% si acestea sunt de un tip rar intalnit, cunoscut sub numele de monede Hiberno-Manx. Conducătorii din Mann, în prima jumătate a secolului al 11-lea, au fost vikingi din Scandinavia și din Dublin. Olaf Sigtryggsson ( regele din Mann de la începutul anilor 1030) a fost fiul lui Sigtrygg Silkbeard, regele Dublinului.

Soția sa Slaine a fost fiica regelui irlandez Brian Boru. Vikingii din Dublin au emis monede care au copiat desene sau modele de la englezi. Monedele Hiberno-Manx au fost variante ale modelelor de monede din Dublin.

În ciuda legăturilor politice și familiale dintre conducatorii din Mann și Dublin, peste 90% din totalul monedelor Hiberno-Manx ( descoperite până acum ) au fost găsite pe Isle of Man, ceea ce sugerează puternic că au circulat în mod exclusiv ca monedă pe insulă. Restul monedelor de acest tip au fost găsite în Scandinavia.




Înainte de perioada vikingă din Irlanda, nu existau monede, iar argintul a fost principala formă de monedă. Cele doua monede descoperite de catre detectoristul Brian sunt primele de acest tip care au fost găsite în Irlanda ( există astfel de monede în colecții private din Irlanda, dar au fost descoperite în altă parte sau nu se stie locatia descoperirii).

Modul în care monedele a ajuns în interiorul țării rămâne incert. Poate au fost prădate în timpul unui raid Viking de la o manastire din apropiere de Maghera. Descoperirea poate reflecta de asemenea un comert pașnic sau legături strategice între Insula Man și sud-est-ul Ulsterylui. Un fost curator al monedelor de la Muzeul Ulster crede că mai degrabă monedele au fost pierdute de cineva si nu au fost în ​​mod deliberat ingropate.




Cele două monede sunt deja evaluate de către experți independenți. Ei vor determina valoarea justă de piață, care va fi împărțită între descoperitor si proprietarul terenului. Muzeele locale au prioritate la achizitia monedelor. În cazul că muzeele locale nu sunt interesate sau nu detin fonduri suficiente pentru achiziție, muzeele nationale din Irlanda de Nord vor putea sa cumpere cele două monede extrem de rare.



Sursa informaţiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu