luni, 19 decembrie 2016

Foto-expoziţia „Lupta pentru supraviețuire la plante”



Foto-expoziţia „Lupta pentru supraviețuire la plante” – deschisă în perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, la Muzeul Brăilei „Carol I”- Secţia Ştiinţele Naturii (Parcul Monument)

În perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, la Muzeul Brăilei „Carol I”- Secţia Ştiinţele Naturii din Parcul Monument este deschisă publicului foto-expoziţia intitulată „Lupta pentru supraviețuire la plante".
Plantele pot fi întâlnite pretutindeni în natură, în toate mediile de viață, fie că vorbim despre mediul terestru, acvatic sau cel aerian. Pentru a putea supraviețui, acestea și-au modificat în timp structurile, adaptându-se tuturor factorilor de mediu - biotici sau abiotici -, corespunzători zonelor în care trăiesc.
Această adaptare prezintă o mare diversitate de forme, iar fiecare specie prezintă un anumit tip de adaptare, numită adaptarea specifică.Astfel, fiecare specie de plante manifestă anumite cerinţe faţă de apă, căldură, lumină, substanţele minerale din sol şi poate trăi într-un interval cu limite de variabilitate determinată a factorilor de mediu ce acționează ca stimuli asupra lor.
În lumea plantelor, adaptările morfologice sunt cele mai frecvente și mai bine studiate,cele mai caracteristice fiind adaptările unor plante la condițiile de secetă a solului și secetă atmosferică extremă.
Unele plante sunt adaptate la viața pe solurile foarte bogate în sare.
Un al caz sugestiv de adaptare este cel al plantelor carnivore. Crescând pe soluri sărace în azot, acestea își procură azotul de care au nevoie prin captarea, cu ajutorul unor mecanisme speciale, a animalelor mici, îndeosebi a insectelor, pe care le digeră cu ajutorul enzimelor proteolitice produse de niște glande digestive.
Alte cazuri de adaptare morfologică în lumea plantelor: plante care trăiesc în zonele de stâncărie, pe crestele uscate și reci ale munților, în mediul acvatic (ape dulci, salmastre sau termale), plante care trăiesc în soluri excesiv de umede, plante care trăiesc pe alte plante (epifitele) sau plante care trăiesc pe seama altor organisme vii – plante sau animale – (parazitele), plante care trăiesc în zonele de tundră arctică etc.
Toate aceste modalități de adaptare s-au format în timp, fiind rezultatul acțiunii a numeroși factori, diferiți între ei, fiecare însă având un rol decisiv în lupta pentru supraviețuire a plantei.

Dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii


Sursa informaţiilor Muzeul Brăilei „Carol I”- Secţia Ştiinţele Naturii (Parcul Monument).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu