miercuri, 3 august 2016

Un tezaur dacic descoperit în judeţul Vrancea, comuna Vânători - Video



91 de monede de pe vremea geto-dacilor, având o vechime de aproximativ 2.400 de ani, au fost descoperite pe un islaz din Vrancea.

Cel care le-a găsit este un localnic din comuna Vânători, care deține un detector de metale, pe care îl folosește în timpul liber.

Imediat ce a găsit monedele, bărbatul a anunțat autoritățile, iar acestea au fost predate Muzeului Vrancei.

Specialiștii susțin că monedele au origine dacica și sunt într-o stare perfectă, fiind vorba despre 91 de monede de argint cu o greutate de circa 10 - 13 grame fiecare. Monedele au inscripții geto-dacice, pe avers au capul unei zeități cu barbă, iar pe revers un cal în mișcare.

"Am preluat tezaurul, l-am cântărit și l-am depozitat în casa de bani. Așteptam acum confirmarea datării, pentru că o asemenea descoperire ar fi unicat în Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iași, pentru a vedea care este și opinia lor referitor la aceste monede", a declarat cercetătorul Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei.

Specialiștii spun ca este vorba despre o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni, din care sunt foarte puține piese în ţara noastră.

În perioada următoare, va fi făcută o expertiză, pentru ca tezaurul să fie clasat în patrimoniul cultural național.

Vineri, cercetătorii și specialiștii, alături de bărbatul care a făcut descoperirea, vor merge în zona respectivă pentru a se asigura că nu mai sunt și alte vestigii acolo.


Sursa informaţiilor Ziare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu