luni, 18 iulie 2016

Top 10 cele mai scumpe monede din lume

Aceste prețuri sunt valabile pentru anul 2014.



„Flowing Hair dollar” este cea mai scumpă monedă din lume FOTO: AP

1. „Flowing hair dollar”

Recordul pentru cea mai scumpă monedă din lume a fost înregistrat în ianuarie 2013 la o licitație în Statele Unite ale Americii de moneda denumită „Flowing Hair dollar”, vândută pentru suma de 10 milioane de dolari. Această monedă reprezintă primul dolar emis de guvernul american în 1794 și 1795. Moneda de argint din 1794 este considerată cea mai rară și mai valoroasă dintre monedele americane.

2. „Double Eagle 1933”




Locul al doilea îl ocupă tot o monedă americană, mai exact celebra „Double Eagle 1933” care valora 20 de dolari. Aceasta a fost vândută în 2002 cu suma de 7,6 milioane de dolari. Moneda a fost emisă în 1933, dar nu a fost dată în circulație. În timpul Marii Crize Economice, ca strategie de stabilizare a economiei americane, monedele au fost topite înainte de a părăsi Imprimeria Statelor Unite ale Americii cu excepția a câtorva exemplare care au fost furate. Serviciile secrete americane au vânat timp de aproape 60 de ani monedele dispărute, iar astăzi există numai 13 exemplare ale acestei monede, numai una dintre acestea fiind deținută în mod legal.

3. 1907 – „Saint Gaudens Double Eagle”




Design-ul acestei monede a fost realizat de sculptorul Augustus Saint-Gaudens, dar s-a dovedit a fi o monedă dificil de imprimat în cantități mari. Charles Barber, șeful Imprimeriei americane la acea vreme a luat decizia să lanseze această monedă doar că i-a adăugat cuvintele „In God We Trust”. Moneda a intrat în circulație în 1907 și este acum extrem de rară. Valoarea monedei se ridică la aproximativ 7,6 milioane de dolari.

4. „Brasher Doubloon” (monedă marcată cu inițialele EB pe pieptul Vulturului)





A patra cea mai scumpă monedă din lume, valorează 7,4 milioane de dolari și este prima monedă de aur emisă în Statele Unite. Moneda a fost fabricată de Ephraim Brasher, un bijutier din New York în 1787, vecin al președintelui George Washington potrivit casei de licitații Heritage Auction. Brasher Ephraim este cunoscut pentru faptul că a bătut un număr restrâns de monede ce ar fi trebuit să circule înainte ca Imprimeria Statelor Unite să își înceapă activitatea. Dublonul Brasher conţine 26,66 grame de aur şi valora atunci când a fost pus în circulaţie 16 dolari – echivalentul a 400 de dolari din zilele noastre.

5. Dinarul Umayyad




Dinarul Umayyad este cea mai rară și totodată cea mai scumpă monedă islamică, emisă în anul 723 d. Hr. Moneda a fost vândută la o licitație din Londra în 2011 cu circa 6 milioane de dolari.

6. „Brasher Doubloon” (monedă marcată cu EB pe aripa vulturului)




Dublonul Brasher emis tot de bijutierul Brasher Ephraim în 1787 și se deosebește de primul dublon prin prezența inițialelor lui Brasher pe aripa vulturului de pe monedă. Valoarea acestei monede se ridică la aproximativ 4,5 milioane de dolari.

7. „Bust Dollar” – Dolarul de argint 1804, clasa I




Denumită Dolarul 1804, moneda americană de argint este doar una dintre cele 15 exemplare păstrate până astăzi. Deși moneda este inscripționată cu anul 1804, aceasta a fost emisă în anii 1830 sau chiar mai târziu. Valoarea monedei se ridică la aproximativ 4 milioane de dolari,

8. „Bust Dollar” – Dolarul de argint 1804, clasa I

Cel de-al doilea exemplar al monedei americane emisă după 1830 s-a vândut cu aproximativ 3,7 milioane de dolari.

9. „Liberty Head Nickel”






Moneda „Liberty Head Nickle” a fost emisă în anul 1913 în cantitate limitată în Statele Unite ale Americii. Emiterea acesteia nu a fost autorizată de Imprimeria americană, de aceea moneda este extrem de rară. Există numai cinci exemplare, dintre care două sunt expuse în muzeele din Statele Unite, iar trei se află în colecții private. În anul 1972, una dintre cele cinci monede a devenit prima cea mai scumpă monedă vândută vreodată, cu 100.000 de dolari. În 1996, un al doilea exemplar a depășit suma de un milion de dolari la o licitație, devenind cea mai scumpă monedă din lume la acea vreme. Exemplarul care se află pe locul 8 în acest clasament a fost vândut în 2003 cu aproximativ 3,7 milioane de dolari la o licitație americană.

10. „Brasher Doubloon” (monedă marcată cu EB pe aripa vulturului)

O a treia monedă emisă de bijutierul Ephraim Brasher în Statele Unite în anul 1787, identică cu cea de pe locul 5, a fost vândută la prețul de aproximativ 2,4 milioane de dolari.



Sursa informaţiilor şi imaginilor Adevărul Financiar.

Un comentariu: