vineri, 29 iulie 2016

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 1 august a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii August: Planul Grădinii Publice din Alexandria (1911)



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 1 august a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii August.

Pentru perioada 1-31 august 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un document deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Planul Grădinii Publice din Alexandria (1911).

Planul Grădinii Publice din Alexandria, ce face obiectul Exponatului Lunii, este întocmit în data de 26 august 1911 de către I. Hăşeganu. Are dimensiunile de 37,5 cm lungime şi 37,5 lăţime redând cu acurateţe aleile parcului, pavilionul, foişorul, intrările, rondurile de flori şi copacii. Este realizat pe hârtie albastră cu cerneală albă. Acest plan consfinţeşte schimbările petrecute în Grădina Publică în decursul anului 1911, prin construirea celui de-al treilea pavilion şi reamenajarea ei.

După cum se ştie, punctul central al vieţi mondene din Alexandria secolului al XX-lea l-a constituit Grădina Publică, locul unde, în zilele de sărbătoare, orăşenii se întâlneau pentru a se plimba, a asculta muzică, a vedea piese de teatru etc.

De-a lungul timpului, Grădina Publică a suferit transformări privind dimensiunile şi construcţiile, unele hotărâri venind în sprijinul idei de frumos, altele în sprijinul idei de practic.

Grădina Publică a apărut în peisajul alexăndrean în anul 1875 prin transformarea Pieţei Catedralei Sfântul Alexandru în parc din Gradina Publică.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu