joi, 23 iunie 2016

Vernisajul expoziţiei „Tradiții ceangăiești din Ţara Bârsei/ Barcasági csángó néphagyományok„


Muzeul de Etnografie Brașov, vă invită luni, 27 iunie 2016, ora 12.00 la vernisajul expoziţiei „Tradiții ceangăiești din Ţara Bârsei/ Barcasági csángó néphagyományok„ și la lansarea CD-ROM-ului „Basme populare ceangăiești povestite de copii/ Hétfalusi csángó népmesék”, care va avea loc la Muzeul Etnografic Săcele, (B-dul Brașovului, nr. 153).

Expoziţia îşi propune să ilustreze tradițiile cele mai reprezentative ale ceangăilor din satele săcelene de lângă Braşov: Baciu, Turcheș, Cernatu, Satulung, Tărlungeni, Zizin, Purcăreni, dar și din satele Apața, Crizbav și Satu Nou. De la începuturile așezării lor în acest spațiu din Țara Bârsei (sec. al XIV-lea) ceangăii au dezvoltat identități specifice care se manifestă și astăzi mai ales în grai, obiceiuri și confesiunea religioasă evanghelică.
Ei păstrează un specific comunitar, cu multe reprezentări tradiționale care pot fi incluse, prin unicitate și autenticitate, în patrimoniul cultural, cum ar fi: borița, fărșangul, împușcatul cocoșului și portul popular.

CD-ROM-ul cu basme este un eșantion lingvistic de păstrare a dialectului ceangăiesc, memorizarea lui fiind necesară pentru generațiile viitoare. Ideea a pornit ca urmare a organizării de către muzeu în colaborare cu Asociaţia Culturală Maghiară din cele Şapte Sate, a „Maratonului basmelor populare ceangăiești„. În decursul anilor copiii au repovestit peste 1000 de basme populare.

Vă așteptăm!


Sursa informaţiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu