marți, 21 iunie 2016

Original şi Revival: Cămaşa tradiţională de altădată şi ipostazele sale contemporane


În cadrul portului tradițional românesc femeiesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică); a marcat apartanența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.

În ultimii ani, remarcăm o revitalizare a acestei piese de vestimentație în noi ipostaze, grupurile „de acțiune” formate pe rețelele de socializare, șezătorile organizate în diferitele orașe ale țării întrunesc mii de persoane interesate, pasionate de frumos, de trecut, multe dintre ele confecționându-și propriile ii.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Universale a Iei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei vernisează în data de 24 iunie, ora 13, o expoziție care abordează, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și problema cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională. Pe lângă cămășile originale, de mare vechime, din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, publicul vizitator va avea ocazia să vizioneze pentru prima oară și o selecție de cămăși femeiești realizate în prezent, de către persoane provenind din medii profesionale foarte diferite, având însă ca numitor comun pasiunea pentru ie, curiozitatea și tenacitatea în lucru.

Piesele expuse în cadrul expoziției oferă vizitatorilor o incursiune în timp și spațiu și, în același timp, o experiență estetică memorabilă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 iunie-17 iulie 2016, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu