marți, 14 iunie 2016

Alcedo atthis (Linnaeus, 1758) – Pescăraşul albastru


Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:

Alcedo atthis (Linnaeus, 1758) – Pescăraşul albastru

Această superbă pasăre are o răspândire largă în Eurasia şi nordul Africii întâlnită fiind în zonele umede cu vegetaţie bogată, întotdeauna la pândă pe ramurile tufişurilor şi copacilor de deasupra apei. Pescăraşul albastru este o pasăre sedentară cu un teritoriu de hrănire de 2-3 km². Adulţii acestei specii au nevoie să consume zilnic echivalentul a 60% din greutatea corporală. Ca urmare, ei sunt vânători iscusiţi, plonjând cu măiestrie în apă după prada reprezentată de larve, insecte acvatice şi peşti mici.
Specia are o înfăţişare impresionantă, penajul de pe spate prezentând culoarea albastră sau verde strălucitor, în funcţie de unghiul din care este privit. Femelele şi masculii prezintă foarte mici diferenţe, penajul fiind asemănător.
Pentru cuib păsările sapă un tunel în malurile abrupte ale apelor cu un curs domol. La capătul acestui tunel este o cameră de incubaţie unde femela depune 5-7 ouă direct pe sol; clocitul are loc în luna aprilie şi este asigurat de ambii părinţi în timpul zilei şi doar de femelă noaptea.
Populaţiile acestei specii sunt ameninţate de activităţile umane precum regularizarea cursurilor de apă, taluzarea malurilor şi poluarea apelor.


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu