marți, 19 aprilie 2016

ZILELE MARAMUREŞULUI EDIŢIA A II-A



Ediţia a doua a Zilelor Maramureşului va avea loc în intervalul 6-8 mai 2016, programul manifestării fiind unul bogat, încărcat de surprize. În 6 mai, va avea loc simpozionul „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România” – primul simpozion dedicat Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional.

La acest simpozion vor participa muzeografi, etnologi şi cadre universitare din Maramureş şi din judeţele vecine, dar şi de la Muzeul Satului din Bucureşti. Dacă prima parte a simpozionului se va desfăşura în sala mare a Palatului Administrativ Baia Mare, partea a doua a acestuia va avea loc în Muzeul Satului din Baia Mare.

Tot vineri 6 mai, holul mare al Palatului Administrativ va găzdui vernisajele a două expoziţii: Fotoetnografica - cuprinzând lucrări realizate ca urmare a unei noi tabere de fotografie organizate de Centrul Creaţiei Populare Maramureş, iar a doua aparţine Muzeului „Ştefan Jäger” Jimbolia, care va prezenta lucrările celui mai mare documentarist al şvabilor – pictorul Ştefan Jäger.

Seara de vineri va fi destinată unei proiecţii de filme documentare despre tradiţii, meşteşuguri, oameni şi locuri din Maramureş, desfăşurată la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare.

În zilele de sâmbătă şi duminică, activităţile se vor desfăşura la Muzeul Satului din Baia Mare, unde vor avea loc demonstraţii de pictură şi sculptură, şezători şi spectacole, gătit tradiţional şi multe alte surprize realizate de copiii şi elevii de la Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” şi cei de la Palatul Copiilor din Baia Mare.

De asemenea, primăriile din judeţ se vor întrece în muzică, dans, gătit, degustare de produse şi voie bună. Pe parcursul ambelor zile, Nicolai Tand – cunoscutul bucătar maramureşean – va găti cot la cot cu gospodarii veniţi în muzeu. Vor avea loc totodată, târguri de produse tradiţionale, un târg al meşterilor populari şi un târg de minerale.

Nu va lipsi, nici în acest an, Festivalul dacilor liberi. Astfel, vizitatorii vor avea ocazia să vadă pe viu demonstraţii de luptă, dar şi de olărit, ţesut, făcut zale etc.

În paralel cu activităţile din Muzeul Satului, pe scena amfiteatrului de la Muzeul de Etnografie, vor evolua pentru public ansambluri şi grupuri folclorice din judeţ.

Sâmbătă seara, pe scena amfiteatrului, va avea loc o parada a portului popular, unde se vor prezenta costume vechi şi noi ale Ansamblului Transilvania.

Va urma o paradă a modei de inspiraţie etno, realizată de Doina Levintza, iar seara se va încheia cu un spectacol susţinut de Adrian Sână.

Duminică, în Muzeul Satului, va avea loc o nuntă ţărănească autentică, organizată de Primăria din Petrova.

Seara, pe scenă va avea loc spectacolul „Paula Seling şi invitaţii”, în care artista băimăreană îi va aduce drept invitaţi pe Florentina şi Petre Giurgi, Angela Buciu şi Dumitru Fărcaş. Regalul folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania va încheia această ediţie a Zilelor Maramureşului.


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu