duminică, 10 aprilie 2016

Povestea parcului localităţii Valea Lungă jud. Alba



Parcul a fost realizat de baronul Szentkereszty în a doua jumătate a sec. XIX, despre acesta și familia lui am discutat aici: Conacul Szentkereszty din Valea Lungă, jud. Alba şi familia care l-a construit.

În monografia comunei Valea Lungă (jud. Alba) ni se spune despre parc următoarele: "Parcul a fost amenajat prin anii 1860-1870 de către baronul Szentkereszty Gheorghe. Pe locul actualului parc se aflau mici căsuțe ale iobagilor (acestea pot fi observate mai jos în Cartarea iosefină (1763-1787), Fig. 1.) care au fost mutați și despăgubiți pentru construcțiile dărâmate, primind alt teren spre a-și așeza noile locuințe. Pentru amenajare s-au adus arbori din pădurile satului, din grădina botanică de la Budapesta și Cluj. Cetățeanul Mărginean Ilarie  de la Nr. 409 relatează că tatăl său Mărginean Ion (1841-1930) și alți cetățeni ar fi adus prin anul 1886 din pădurea Valea Podului stejarul ce se găsește în curtea actualei primării care avea pe atunci 12 m înălțime și un diametru de 20-30 cm (imagini cu stejarul din curtea conacului Szentkereszty astăzi, mai jos, Fig. 5-6.). Transportat pe căruțe, crăcile din partea de jos i s-au rupt (este posibil ca acest stejar să fi fost mult mai mare la acea dată și deci mult mai în vârstă).
 Configurația terenului parcului este în general plană cu o înclinare foarte mică de la nord la sud, cu excepția unei zone situate spre extremitatea vestică care are o înclinație mai accentuată. ... Dacă până în anul 1945 și numeroși brazi aceștia au fost tăiați și s-au folosit ca grinzi la construcția casei de cultură maghiare din fața parcului, fost mult timp atelier mecanic al IAS Blaj(Atelierul era situat la Nr. 13, mai jos o imagine cu acesta, Fig. 7.)."
Sursa: Teodor Comăniciu, Valea Lungă străveche vatră românească, Alba Iulia, Editura Altip, 2006, p. 20.


Zona parcului pe hărți istorice (perimetrul parcului este marcat cu roșu)




 


 

Parcul localității Valea Lungă văzut din satelit



Fig. 4.; Sursa: Bing Maps

Stejarul plantat în anul 1886 în curtea conacului Szentkereszty
astăzi (10.04.2016)
  

 Fig. 5.


Fig. 6.

Imagine cu fostul atelier IAS Blaj din Valea Lungă


Fig. 7. Muncitori la atelierul IAS

Parcul în cele patru anotimpuri:

 Primăvara:



Vara:



Toamna:






Iarna:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu