miercuri, 27 aprilie 2016

Muzeul Viu de la Tecșești caută voluntari pentru construcția unui sat ca în epoca de piatră. Detalii despre înscrieri



Lucrările pentru finalizarea sectorului neolitic din cadrul Muzeului Viu de la Tecșești, primul muzeu viu din România, încep pe 30 mai, sub forma unei tabere de construcții. Timp de o lună se va reproduce un ansamblu de locuințe din perioada neolitică, cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de stuf.

Muzeul urmează să fie finalizat în vara acestui an, într-un sat izolat din Munții Apuseni, Tecșești, în județul Alba. Proiectul a început în luna decembrie 2015 şi are drept scop păstrarea și promovarea tradițiilor românești.

„Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci”, au transmis iniţiatorii proiectului.

Tabăra de (re)creație dedicată construcțiilor pentru sectorul neolitic este organizată în urma campaniei de strângere de fonduri derulată în luna februarie. La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect al Asociației Culturale Groove ON. Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau și cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent. Publicul va avea acces la o istorie aplicată și va afla informații despre vechile civilizații, cine sunt strămoșii noștrii și care sunt legendele transmise până astăzi.

Sectorul neolitic este un proiect de arheologie și arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în baza unei comparații cu dovezile arheologice reale.

Materialele folosite pentru reproducerea locuințelor neolitice: pari de alun și ramuri pentru ziduri, pereți din cob, trestie și rogoz pentru acoperișuri. Pe durata taberei se vor ridica locuințe circulare, pătrate, un hambar și o construcție octogonală cu rol de atelier.

Pentru cei care doresc să participe în tabără, înscrierile se fac completând formularul de voluntariat. Potrivit organizatorilor, un număr maxim de 30 de voluntari vor fi selectați dintre aplicațiile primite până pe 15 mai. Voluntarii admiși vor primi confirmarea și informații punctuale despre tabără pe email, până pe 17 mai.

Tabăra este împărțită în două serii a câte două săptămâni:

– Seria I – 30 mai – 12 iunie

– Seria II – 13 iunie – 29 iunie

„Intenția este de a crea un nucleu de voluntari instruiți, care să acumuleze și să facă cunoscute mai departe cunoștințe despre arhitectura ecologică, permacultură, meșteșuguri și obiceiuri din cultura românească”, au transmis organizatorii evenimentului, pe pagina de socializare Facebook.

Voluntarii selectați vor beneficia de acces la o cunoaștere practică și informații utile pentru planificarea și construirea unei locuințe ecologice cu materiale organice. Vor fi asigurate masa și echipamentul de protecție iar cazarea se va face la cort, într-o zonă special amenajată. De asemenea, fiecare voluntar va avea acces liber la Nedeia (30 iunie – 3 iulie) organizată la sfârșiul taberei în cinstea încheierii lucrărilor.


Sursa informaţiilor Alba24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu