vineri, 29 aprilie 2016

Exponatului Lunii Mai - Muzeul Judeţean Teleorman - O fotografie ce reprezintă Sosirea militarilor francezi în Alexandria, 6 noiembrie 1918



Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marţi, 3 mai a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii Mai.
Pentru perioada 1-31 mai 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o fotografie ce reprezintă Sosirea militarilor francezi în Alexandria, 6 noiembrie 1918.
Fotografia a fost realizată de către fotograful alexăndrean, H. Bubureanu, la data de 6 noiembrie 1918, atunci când armata franceză, sub comanda generalului Nérél, intra în oraşul Alexandria. Imortalizarea momentului are loc pe treptele localului vechii primării, în entuziasmul primelor clipe, când oficialităţile şi locuitorii oraşului îi întâmpină cu braţele deschise, cu flori şi intonând Marseilleza.
Din cele trei fotografii realizate atunci, Muzeul Judeţean Teleorman, păstrează în patrimoniul său o singură fotografie-document.
Trupele franceze au staţionat în oraş din noiembrie 1918 până în martie 1919. Data exactă a plecării nu se găseşte menţionată în documente. În această perioadă cele mai mari probleme au apărut ca urmare a lipsei alimentelor, a frigului şi a cazării inadecvate. Militarii francezi au fost cazaţi în localul morii de făină C. Georgescu.
A rămas ca mărturie a prezenţei şi jertfei lor cei 30 de soldaţi francezi morţi şi îngropaţi în Cimitirul Eroilor din oraşul Alexandria. În anul 2014 au fost exhumaţi şi reînhumaţi în Cimitirul Bellu din Bucureşti.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu