luni, 5 octombrie 2015

EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE ZIARUL “VESTEA” DIN 15 OCTOMBRIE 1922 ŞI FILMUL ÎNCORONĂRII (FRAGMENT DINTR-UN JURNAL SONOR DIN 1939)



Pentru octombrie, a devenit deja o tradiție ca “Exponatul lunii”, organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, să fie consacrat momentului Încoronării din 15 octombrie 1922, unul din evenimentele de referință petrecute la Alba Iulia în cursul istoric.

Colecția de periodice a muzeului cuprinde și ziarul local “Vestea”, cu o apariție constantă în Alba Iulia anilor ’20. Numărul special din data de 15 octombrie a fost dedicat în bună parte ceremoniei ce urma să se săvârșească, având articole omagiale la adresa regilor, poezii închinate lui Ferdinand și Mariei, apeluri către populație etc.

Spre deosebire de evenimentul Unirii din 1 decembrie 1918, când doar 6 clișee au fost executate la Alba Iulia, Încoronarea a beneficiat de mult mai multă atenție în scopul imortalizării evenimentului. Pe lângă seria numeroasă de fotografii, s-a realizat și un film cinematografic. Exponatul propus reprezintă, în fapt, un Jurnal sonor din 1939, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, care cuprinde și imagini filmate la 15 octombrie 1922.

Vernisajul expoziției va avea loc Marți, 6 octombrie 2015, ora 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii.


Sursa informaţiilor: https://muzeuluniriialba.wordpress.com/2015/10/05/exponatul-lunii-octombrie-ziarul-vestea-din-15-octombrie-1922-si-filmul-incoronarii-fragment-dintr-un-jurnal-sonor-din-1939/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu