miercuri, 23 septembrie 2015

Expoziţia temporară „Treptele vieţii”


La Muzeul de Artă Populară Constanţa, începând cu data de 20 septembrie 2015, s-a deschis expoziţia temporară „Treptele vieţii”.
În cadrul acestei expoziţii, sunt prezentate obiceiuri, rituri şi ceremonialuri care se regăsesc în curgerea firească a vieţii: naşterea, nunta şi înmormântarea. Marcând popasurile din lungul pelerinaj al vieţii, de la leagăn până la mormânt, aceste evenimente se constituie în treptele pe care păşeşte, la un anumit moment, fiecare individ în parte.
Obiceiurile din ciclul vieţii sunt bogate în semnificaţii şi, prin amploarea lor, antrenează întreaga comunitate rurală.
Expoziţia este plasată în două săli de la parterul muzeului şi surprinde, într-o succesiune logică, aceste „trepte” ale vieţii: naşterea, primele zile de viaţă, întâmpinarea Ursitoarelor, botezul, copilăria, drumul către maturitate, timpul căsătoriei, momentele importante ale nunţii (peţit, logodnă, zestre, chemarea la nuntă, însemnele şi podoabele nunţii, actanţii), intrarea în rândul celor „maturi”, cu familie, precum şi apusul vieţii – moartea, înmormântarea, pomenirea morţilor.
Expoziţia, ce va fi deschisă până la sfârşitul anului, este realizată cu piese valoroase din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa şi este completată cu un bogat material documentar ( texte şi fotografii).






















Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1088396507838733.1073741849.294468907231501&type=3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu