miercuri, 30 septembrie 2015

EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE LA MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU” DIN IAŞI - un mineral - ponitul


EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE LA MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU” DIN IAŞI
În luna octombrie, la Muzeul „Poni - Cernătescu” din Iaşi, publicul poate admira ponitul, un mineral a cărui titulatură este o reverenţă lexicală adresată numelui prestigiosului om de ştiinţă Petru Poni. Încă de la începutul carierei sale didactice Poni şi-a îndreptat atenţia asupra valorificării bogățiilor naturale ale țării, domeniu căruia îi dedică peste 28 de ani de cercetări (1872 - 1900), ale căror concluzii sunt publicate cu titlul "Studii asupra Mineralelor din România (1900)". Ca o recunoaştere a importantei contribuţii adusă de savantul ieşean la studiul geochimic şi petrografic al mineralelor din arealul românesc, geologul Vasile C. Buţureanu, a numit ponit (carbonat de mangan cu conţinut redus de fier), un mineral pe care l-a descoperit şi apoi l-a făcut cunoscut în literatura mondială de specialitate. Ponitul este valorificat muzeografic la demisolul Muzeului „Poni-Cernătescu”, într-un un spaţiu special reconstituit de specialiştii muzeului nostru, sub forma unei mine de secol XIX, unde vizitatorii pot admira frumuseţile adâncului - flori de mină şi minerale ce provin din donaţii şi achiziţii primite din partea pasionatului colecţionar, tehnicianul miner Constantin Gruescu - grupate alături de o interesantă colecţie de mostre mineralogice.
Invităm publicul pe această cale la Muzeul „Poni - Cernătescu” din str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B, Iași, pentru a afla mai multe detalii despre exponatul lunii octombrie, dar și despre celelalte piese valoroase din patrimoniul acestui muzeu.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/Muzeul/photos/a.216958885034743.56533.214206538643311/970763739654250/?type=3&theater

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu