miercuri, 17 iunie 2015

Simpozionului naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate.


Lada şi povestea ei la Muzeul Astra!
_______________________________________________________

20 de cercetători, muzeografi şi artişti plastici din Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Sălaj vin la Muzeul ASTRA să dezbată pe larg tot ce înseamnă lăzile şi poveştile lor. Totul va fi posibil în perioada 18-20 iunie 2015 în cadrul celei de-a II-a ediţii a Simpozionului naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate. Aici participanţii vor prezenta amănunţit povestealăzilor care provin din toate zonele geografice ale României, multe dintre ele fiind piese importante în colecţii muzeale.


,,Lada şi povestea ei” , tema abordată în Simpozion, este un veritabil impuls pentru specialiştii în domeniu. Aceştia au astfel ocazia să planifice un calendar de evenimente pentru viitorul apropiat. El va cuprinde o serie de workshopuri şi evenimente interactive, de unde publicul va putea înţelege cât de importantă este tradiţia pe care o impune mobilierul pictat şi istoria lui.

Lada, din punct de vedere functional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului. Pe de altă parte, în istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii. În trecut, însă cuvântul ladă mai era asociat şi cu lada de grâne, de vecinătate, de breaslă, sau de biserică.

Locaţia aleasă pentru organziarea Simpozionului – Casa Artelor - nu este întâmplătoare. În Casa Artelor, nr. 21, Piaţa Mică are loc expoziţia ,,Povestea lăzilor săseşti”, unde sunt expuse 50 de piese de mobilier săsesc.

Program Simpozion naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate

Joi, 18 iunie – dezbateri & lucrări între orele 15 - 19

Vineri, 19 iunie – dezbateri & lucrări între orele 10 – 18

Sâmbătă – program de vizite în Muzeu

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Link imagini ediţia I Simpozion naţional ,,Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate" la Muzeul ASTRA:

https://www.youtube.com/watch?v=vuIHRvbUIXY


Informaţii preluate de pe pagina oficală de Facebook a Muzeului Astra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu