marți, 30 iunie 2015

EXPONATULUI LUNII IULIE - Icoana pe lemn a Sfântului Prooroc Ilie


Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 1 iulie 2015, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII IULIE.
Pentru perioada 1- 31 iulie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Icoana Sfântului Prooroc Ilie.
Pictată pe lemn de brad, în tempera, icoana îl înfăţişează pe Sfântul Prooroc Ilie, central, cu mâna dreaptă ridicată, având palma deschisă, iar cu mâna stângă ţinându-şi veşmântul lipit de piept. Ca în toate icoanele ce îl înfăţişează pe Sfântul Ilie, şi în această icoană Sfântul este reprezentat având părul cărunt şi barba mare, este îmbrăcat în ţinută de ascet, cu cojoc de oaie, asemănător Sfântului Ioan Botezătorul. Lângă prooroc, în partea stângă, dar puţin mai sus (deasupra mâinii ridicate), apare reprezentat şi corbul ce l-a hrănit pe sfânt în pustiu. Această scenă centrală înfăţişează momentul şederii proorocului la pârâul Cherit, când, prin pronia divină, un corb îi aducea mâncare : dimineaţa pâine şi seara carne.
De jur împrejurul proorocului apar scene, în miniatură, din viaţa acestuia, scenele derulându-se ca într-un film ce prezintă, pornind din partea stângă-jos, apoi urcând în semicerc pe partea dreaptă, până în partea din stanga-sus a icoanei, următoarele momente din viaţa proorocului: Sfântul Ilie trezit de înger, Despărţirea apelor Iordanului. Urcarea la cer a Sfântului Ilie.
Icoana Sfântului Prooroc Ilie are înălţimea de 27 cm, lăţimea de 21 cm şi grosimea blatului de 1,5 cm, şi a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman la data de 19 martie 1976, fiind preluată de la Muzeul Roşiori de Vede. Din păcate, nu se cunosc biserica de unde provine această icoană, nici anul în care a fost pictată şi nici autorul. Ca datare, poate fi însă încadrată undeva pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=838365139616812&set=a.130132463773420.23719.100003300026635&type=1&theater

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu