luni, 11 mai 2015

Se împlinesc 45 de ani de la inundațiile din 1970 în județul Alba

Se împlinesc 45 de ani de la cea mai gravă calamitate naturală din istoria contemporană a României, inundațiile din anul 1970, când apele au lovit și 25 de localități din județul Alba.

În 14 și 15 mai 1970, apele Mureşului au atins cea mai mare cotă, în unele locuri apa ajungând să măsoare peste opt metri.



Cele două viituri care au lovit orașul Alba Iulia au provocat daune imense și chiar pierderi de vieți omenești.

Clădiri solide și simbolice ale orașului au fost serios avariate în urma inudațiilor: zeci de școli, Fabrica „Ardeleana“, Fabrica de Morărit, Şantierul noii fabrici de Porţelan, 2567 case de locuit și 2530 anexe gospodăreşti.

Dimensiunea umană a catastrofei se traduce prin peste 10.300 de persoane sinistrate, cărora apele le-au distrus tot ce aveau.





De asemenea au fost distruse 180 de gospodării cu tot cu imobile. Au fost inundate 2.600 de hectare de teren, din care circa 1.800 de hectare lucrate. Timp de două zile transportul în comun în interiorul oraşului Alba Iulia a fost suspendat de autorități, singurele mijloace de transport folosite fiind bărcile, dar și un elicopter trimis de la București. Potrivit documetelor vremii cu aparatul de zbor s-a reușit salvarea de la înec a peste o sută de persoane. Mulți dintre ei au fost luați din podurile caselor, singurele înălțimi neînghițite de ape.

Inundaţiile din mai 1970 au provocat pagube însemnate în Alba Iulia, Lunca Mureş, Ocna Mureş, Războieni, Unirea, Cisteiu de Mureş, Micoşlaca, Decea, Aiud, Ciumbrud, Beldiu, Teiuş, Galtiu, Coşlariu, Sântimbru, Totoi, Drâmbar, Teleac, Ciugud, Oarda de Jos, Vinţu de Jos, Vurpăr, Mereteu, Blandiana, Şibot.






Inundațiile în țară
Primul val de inundaţii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 şi a afectat 37 din cele 39 de judeţe ale ţării. Numai apele Mureşului au atins în acele zile debitul mediu al Dunării. Presa comunistă a vremii publica articole mobilizatoare care îndemnau la intensificarea muncii „pentru ca viaţa să-şi reia cursul normal” sau care vorbeau de obligaţia fiecărui cetăţean de a-şi aduce aportul la refacerea ţării.

Pagubele social-economice provocate au fost imense: 256.000 persoane şi 460.000 de animale evacuate, 83 localităţi puternic afectate şi 1528 parţial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaţa agricolă a ţării compromisă. În total, pagubele produse au fost evaluate la peste 10 miliarde de lei.

Fotografiii credit colecţia Florin Bota



Sursa informaţiilor şi imaginilor: http://www.ziarulunirea.ro/foto-se-implinesc-45-de-ani-de-la-inundatiile-din-1970-in-judetul-alba-momente-dramatice-pentru-alba-iulia-324561.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu