sâmbătă, 9 mai 2015

Povestea lăzilor săsești din Transilvania


16 mai – 20 octombrie 2015

Muzeul ASTRA Sibiu, Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21

Vernisajul expoziției: 16 mai, ora 18, prin care se va deschide Noaptea Muzeelor

O nouă expoziție temporară a Muzeului Astra Sibiu, deschisă din 16 mai 2015 la Casa Artelor (Piața Mică, nr 21), ne va introduce în lumea lăzilor săsești. Odată deschise, acestea trezesc amintiri care ne duc cu gândul la întâmplări de demult, la casa bunicii, la mirosul de lavandă… și la întrebări: Care a fost istoria acestei lăzi? La ce era bună această ladă și cine a folosit-o? Unde sunt acum cheile care deschideau lăzile, lădițele și cuferele vremii?…

Orice piesă veche de mobilier, în special o ladă pictată săsească, poate trezi amintiri și nostalgie…

Expoziţia temporară „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”, care se va deschide în 16 mai la Casa Artelor (Piața Mică, nr 21, Sibiu), îşi propune să formeze o cunoaștere a lăzilor pictate săsești, cu referire în special la tipologia, tehnica de confecţionare, decorare şi modul în care acestea au fost utilizate şi adaptate pe teritoriul transilvănean, atât în trecut cât şi în prezent.

Colecţia de lăzi prezentată în cadrul expoziției cuprinde piese mai vechi, din sec. al XVI-lea sau mai noi, din sec. al XX-lea, confecţionate de meşteri dulgheri, tâmplari şi amatori. Acum sute de ani, lada a fost cea mai folosită piesă de mobilier, îndeplinind rolul de depozitare în cadrul gospodăriei. Treptat, aceasta și-a pierdut locul în cadrul locuinței, în favoarea dulapului şi mai târziu a comodei. Până la mijlocul secolului al XX-lea, în spaţiul rural transilvănean aproape în fiecare gospodărie se găseau cel puţin câte o ladă de zestre şi multe alte tipuri de lăzi pentru diverse întrebuinţări.

De ce abordăm un singur tip de mobilier care, astăzi, din punct de vedere funcţional este văzut ca o relicvă a trecutului? În istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii, dar în vremurile vechi, cuvântul ladă era asociat mereu cu alte tipuri de lăzi: de grâne, de vecinătate, de breaslă sau de biserică.

În cadrul expoziției nu intenționăm să venim cu istoria individuală a fiecărei lăzi, dar vă oferim informaţii ale unor categorii de lăzi săseşti ce au umblat pe drumurile Transilvaniei, ticsite cu haine şi valuri de pânză, pline cu cărţi şi documente importante ţinute sub cheie sau chiar umplute cu alimente, grâne și alte lucruri numai de către călători sau proprietari ştiute.

Workshop-ul pentru copii va fi o atracție a expoziţiei: lăzi dezbinate (nou confecţionate) vor fi puse la îndemâna copiilor în vederea remontării acestora conform unui ghid special conceput pentru ei.

Povești săsești este partener cultural al expoziției Povestea lăzilor săsești din Transilvania, alături de Muzeul Brukenthal Sibiu, Casa Teutsch, Muzeul Municipal Mediaș și Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Mulțumesc curatorului expoziției, Simona Malearov, și Muzeului Astra pentru bucuria și onoarea de a lucra împreună!

Printre frânturi de viață, între lăzi mirosind a vremuri de altădată, cei care ajung la expoziție vor găsi și o poveste pe care am scris-o cu drag: Povestea lăzii de zestre. Pentru că, spunându-le povestea, zestrea sașilor se transmite prin noi mai departe.



Lada de tip Brădeni, Colecţia Muzeului ASTRA
© Muzeul ASTRA Sibiu
Ladă de haine, Colecția Muzeului Astra, © Muzeul ASTRA Sibiu 

Imagini și informații preluate de aici: http://povestisasesti.com/2015/05/09/expozitie-povestea-lazilor-sasesti-din-transilvania/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu