vineri, 10 aprilie 2015

„La început a fost ... Lutul"


Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei organizează cu prilejul Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor o expoziţie tematică cu genericul „La început a fost ... Lutul".

Din cele mai vechi timpuri lutul, argila, huma, au jucat un rol deosebit în viaţa cotidiană a comunităţilor umane. Exprimând rolul primordial al pământului în viaţa omului, legendele şi mitologia universală (akkadiană, chineză etc.), dar şi Biblia, consideră că însuşiOmul a fost creat din huma pământului.

Expoziţia, realizată de Sectorul Arheologie şi Istorie Veche al muzeului, reuneşte un spectru larg şi reprezentativ de materiale confecţionate din lut ars, parte a patrimoniului naţional. Recipientele ceramice din cele mai vechi perioade istorice, de diferite forme şi pentru diverse utilităţi - pentru pregătirea hranei, păstrarea cerealelor şi transportarea produselor lichide (uleiuri, vinuri etc.), pentru utilităţi de construcţie (olane, ţigle şi cărămizi din perioada romană şi medievală) şi gospodăreşti (greutăţi de la războiul vertical de ţesut sau de la plasa de pescuit), piese de cult (figurine miniaturale zoo- şi antropomorfe, altăraşe votive şi zornăitoare etc.), tăbliţă cu scris cuneiform - reprezintă prin sine adevărate bijuterii de artă, compoziţie şi inspiraţie.

Utilizând plasticitatea deosebită a lutului în calitate de materie primă, omul a ştiut să folosească argila în absolut toate sau în aproape toate sferele şi domeniile activităţii cotidiene. Importanţa deosebită a descoperirii procedeului de ardere a vaselor, pentru a le conferi rigiditate, a făcut să apară una dintre cele mai frumoase şi plastice expresii legate de acest fenomen: Nu zeii sunt cei care ard oalele.

Expoziţia va fi inaugurată pentru public la 16 aprilie, ora 15.00.
 
Sursa imformaţiilor: http://www.nationalmuseum.md/ro/news/marcarea_zilei_internationale_a_monumentelor_si_siturilor/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu