luni, 30 martie 2015

DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth


MNIT are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth, care va avea loc la sediul muzeului, Str. C. Daicoviciu, nr. 2, în data de 31 martie, la ora 12.00. În cadrul acestui eveniment va avea loc şi lansarea volumlului Seria medaliilor imperiale a lui Christian Wermuth, de Livia Călian şi Ágnes Alföldy Găzdac, apărut în colecţia MNIT. Vernisajul va fi urmat de conferinţa susţinută de Márta Pallag, istoric de artă la Universitatea Eötvös Loránd – Budapesta, cu titlul Kaiser Leopold der I. un die Universal Monarchie

Opera deosebit de bogată şi multilaterală a maestrului gravor Christian Wermuth din Gotha (Germania), care a câştigat o faimă considerabilă la începutul secolului al XVIII-lea, este o sursă inepuizabilă pentru istorici. El a fost unul dintre cei mai productivi maeştrii gravori ai epocii, având abilitatea de a surprinde pe medalii teme actuale.
La sfârşitul secolului al XVII-lea cataloagele şi studiile de numismatică antică s-au înmulţit semnificativ. Această abundenţă literară a exercitat o influenţă în diferite domenii ale vieţii culturale şi chiar în politică. Un concept artistic fundamental al epocii, Monarchia Universalis, s-a evidenţiat adesea în propaganda Casei de Habsburg. În ideologia epocii moderne timpurii unitatea Europei creştine, fezabilă prin tendinţele monarhice ale Habsburgilor, s-a exprimat prin ideea de unitate şi continuitate a Imperiului Roman.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei propune prezentarea „seriei imperiale” a lui Wermuth (216 piese păstrate în colecţia muzeului clujean, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici) într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa centrală. Expoziţia oferă o incursiune captivantă nu numai pentru cei pasionaţi de numismatică şi istoria antică, pentru admiratorii artei de medalistică modernă, dar şi pentru iubitorii frumosului de pretutindeni.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 31 martie - 30 mai 2015. Programul de vizitare: marţi, joi -sâmbătă: 10.00 - 16.00, miercuri: 12.00 - 18.00.
Vă aşteptăm!
 
Imformaţii preluate de pe pagina oficală de Facebook a
MNIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu