vineri, 6 martie 2015

Conferința Expanding the UNESCO-WHS: Frontiers of the Roman Empire, prezentată de prof. dr. C.S. Sommer


MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI CLUJ-NAPOCA vă invită în ziua de 11 martie 2015, orele 16,00, la conferința Expanding the UNESCO-WHS: Frontiers of the Roman Empire, prezentată de prof. dr. C.S. Sommer, coordonator al Comisiei Limes-ului din Germania, profesor la Universitatea din Bamberg și inspector-șef al Monumentelor Arheologice din Bavaria. Prezentarea va avea loc la Bastionul Croitorilor, str. Baba Nova, nr. 35, fiind astfel găzduită de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de Centrul de Cultură Urbană

Monumentele care compun granița romană din Germania, ca și cele din Anglia, sunt deocamdată singurele care fac parte din UNESCO. Prelegerea se va concentra pe studii de caz diferite, fiind prezentată detaliat situația actuală a siturilor arheologice care compun granița romană din Germania (zona fostei provincii Raetia), cu accent pe prezentarea istoricului și a structurii sistemului actual de promovare și management al frontierei romane.
Vor fi prezentate avantajele metodelor moderne de analiză detaliată a unor suprafețe mari de teren și modul în care monumentele din Germania au fost incluse în listele patrimoniului universal UNESCO.
Actualitatea subiectului este în avantajul României, pe teritoriul căreia există monumente similare celor din Germania, granița romană a Daciei fiind practic cel mai lung sector de limes din Europa, de peste 1000 km. Recent a fost constituită Comisia Limes-ului și în România, care va avea tocmai rolul de coordonare a cercetării și documentării limes-ului dacic în vederea înscrierii acestuia pe lista tentativă națională și apoi pe listele UNESCO. Dar acest lucru depinde de strategia comună a celor 9 țări europene care au pe teritoriul lor porțiuni de graniță romană (Anglia, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și România), iar prof. Sommer este cel mai în măsură să ne prezinte ultimele demersuri în acest sens, fiind liderul grupului de legătură cu membrii ICOMOS și UNESCO în această privință. De aceea, planurile de a convinge aceste comisii că trebuie incluse pe listele mondiale și celelalte porțiuni de graniță ne privesc în mod direct, prezența d-lui profesor fiind însemnată.
Fără îndoială scopul final al documentării monumentelor din Dacia constă în punerea lor în valoare pentru beneficiul publicului larg.


Informaţii preluate de pe pagina oficială de Facebook a MUZEULUI NAȚIONAL DE ISTORIE AL TRANSILVANIEI CLUJ-NAPOCA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu