marți, 3 februarie 2015

Pe urmele epavelor din Marea Neagră


"La Muzeul de Istorie din Constanța sunt expuse obiecte recuperate de pe navele scufundate de-a lungul timpului.
De circa doi ani, experți români și bulgari caută comori în Marea Neagră. Acțiunea este cât se poate de serioasă și poartă și un nume: HERAS – patrimoniul arheologic submarin pe platoul continental vestic al Mării Negre. Au avut și rezultate, pe care le-au expus, în weekend, în cadrul unei expoziții organizate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, cu obiecte recuperate de-a lungul timpului din apele Mării Negre.
Vizitatorii au, astfel, prilejul de a admira obiecte care provin din inventarul unor nave, atât personale, cât şi rezultate din mărfurile care erau transportate. Unele dintre acestea, în special fragmente ceramice, au fost scoase întâmplător din plasele pescăreşti. Expoziţia cuprinde, printre altele, o chilă de corabie, un fragment de placaj din bronz şi un fragment dintr-un obiect din fier de la o epavă medievală de la Tuzla, de asemenea diverse obiecte care provin de la epava medievală de la Costineşti.


Un proiect inedit

Dr. Constantin Chera, reprezentantul MINAC, precizează că în momentul de faţă, tot în cadrul acestui proiect, pe mare se desfăşoară acţiuni de identificare a siturilor arheologice submarine, cu metode tehnice moderne, pentru o imagine aproximativă a patrimoniului de pe platforma continentală a Mării Negre.
„Intenţia noastră este să identificăm navele cu vechime mai mare, din Antichitate, dar de-a lungul expediţiei vor apărea şi obiective care sunt de dată mai recentă. Acest proiect este de pionierat în primul rând pentru că astfel de acţiuni sistematice nu au mai fost realizate până acum”, a menţionat arheologul Constantin Chera.
Atât navele româneşti, cât şi cele bulgăreşti au fost echipate cu instrumentele tehnice adecvate pentru o astfel de acţiune. În acelaşi timp scafandrii au intervenit pentru a observa obiectivele identificate de pe navă.
Proiectul HERAS a fost demarat acum doi ani şi se va încheia în această primăvară, la începutul lunii martie."


Articol şi imagine preluate de aici: http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/pe-urmele-epavelor-din-marea-neagra-364979

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu