sâmbătă, 28 februarie 2015

Localităţi fantomă din judeţul Alba


În județul Alba există 11 localități pustiite, care la recensământul din 2011 aveau câte 4 locuitori sau niciunul. De exemplu localitatea Zărieș a fost declarată în urmă cu zece ani depopulată, dar în 2013 potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor au apărut un număr considerabil de animale crotaliate, între care 2 bovine, 399 ovine și 14 porcine.

În 9 comune din județ au fost identificate cătune sau sate „fantome” care delimitează un teren viran, sterp, dar care există în datele publice administrate de multe din instituțiile României.

În perioada 21-22 februarie, una dintre echipele care au participat la Hackathonul Datelor Deschise, organizat de către Coaliția pentru Date Deschise împreună cu Guvernul României și cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din București, a Ambasadei Statelor Unite și a Ambasadei Olandei, a descoperit faptul că 126 de localități, adică aproximativ 1% din numărul total al localităților nu au locuitori conform Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011.

Sunt fictive în sensul că fie sunt localități pustii fără locuitori din care au mai rămas doar niște case în degradare, sau sunt localități fictive care în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau care au dispărut în urma unei inundații, a unei alunecări de teren

Proiectul documentează situația ”localităților fantomă” din România ce există doar cu numele în numeroase surse de date ale instituțiilor publice, în realitate ele fiind inundate de iazuri de decantare (Geamăna, județul Alba) strămutate sau pustiite. În două zile au fost identificate un număr de 126 de localități cu probleme.

Un prim pas a fost identificarea localităților pustii sau cu un număr foarte mic de locuitori. Pentru aceasta s-au folosit informațiile publice privind situația populaţiei stabilă pe judeţe, municipii, oraşe şi localităti componenete la Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, așa cum este ea prezentată pe site-ul Institutului Național de Statistic.

„În România există localități pustiite ce nu au locuitori, sunt amplasate în mijlocul unui lac sau a unei deversări de deșeuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate în componența unor Unități Administrativ Teritoriale vecine păstrându-se totuși și fosta înregistrare a localității ce trebuia să dispară. Aceste localități ,ce uneori delimitează un teren viran, sterp, există în datele publice administrate de multe din instituțiile României.

Aceste localități trebuiesc radiate din evidențe, lucru început prin Legea 2/1989 ce a fost însă rapid abrogată imediat după Revoluția aceluiași an prin Decretul de Lege 38/1990 ce declară neconstituțional ștergerea unei localități din evidențele Statului”, transmite echipa care s-a ocupat de acest proiect.

Potrivit unei hărți interactive în județul Alba sunt 11 localități din 9 comune care sunt etichetate „fantome”:


Carpenii de Sus, comuna Şpring 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Pe imaginile satelitare recente, pe locul vechii localități se poate identifica o singură gospodărie. Conform unui articol din anul 2005 localitatea este pustie.

Ibru, comuna Blandiana 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu a putut fi identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Pe imaginile satelitare recente, apar câteva gospodării, dar acestea au fost părăsite.

Zărieș, comuna Mihalț 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea patru locuitori la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere(1916-1959. În perimetrul localității pe imaginile satelitare recente se mai poate observa numeroase gospodării. În articolul de ziar din 2005 localitatea este declarată depopulată.

Perimetrul localității delimitează gospodăriile vechi, care în prezent sunt abandonate. Cu toate acestea în statistica Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2013, apar un număr considerabil de animale crotaliate, între care: 2 bovine, 399 ovine, 14 porcine.


Doptău, comuna Șona 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu se află pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) iar pe ortofotoplanuri perimetrul localității mai delimitează doar 3 gospodării care par în stare acceptabilă. Situația este confirmată și într-un articol din ziarul ”Gândul” din 2005.

Cicârd, comuna Lopadea Nouă 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) dar pe ortofotoplanuri perimetrul localității delimitează o singură construcție aflată pe teritoriul vechii vetre. Într-un articol din ziarul ”Gândul”, datat 2005, localitatea este declarată depopulată.
 
Incești, comuna Poșaga


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu a putut fi identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959).

Pe imaginile satelitare recente nu au fost identificate gospodării sau tramă stradală .În articolul de ziar, datat 2005, localitatea este declarată depopulată, iar perimetrul localității înconjoară câteva construcții (probabil stâne de oi), care nici măcar nu sunt conectatea de o rețea de transport.

În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 12 bovine şi 160 ovine. Este posibil ca din vechea localitate să mai fi rămas doar o stână.

Șasa, comuna Lupșa 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea doi locuitori la data rencensământului. Localitatea este identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar sub limita lacului de decantare Valea Șesii.

Limita de la ANCPI delimitează câteva gospodării în imediata vecinătate a iazului, care sunt cel mai probabil abandonate.

Geamăna, comuna Lupșa 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959).

Aceasta a fost inundată de iazul de decantare Valea Şesii, iar în prezent mai există doar câteva case în partea superioară a versantului. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 7 bovine şi un porc, care cel mai probabil aparţin sătenilor care au mai rămas în zonă.

Bordeştii Poieni (Bordeștii de Sus), comuna Vidra 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea are o vatră și o rețea de drumuri identificabilă pe baza imaginilor satelitare recente. Perimetrul localității delimitează gospodăriile vechi, care în prezent sunt abandonate. Conform unui articol din Hotnews din anul 2005 localitatea este declarată depopulată. 

Poieni, comuna Vidra 


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. În articolul de ziar din anul 2005, localitatea este declarată depopulată, chiar dacă perimetrul localității delimitează gospodăriile vechi, care în prezent sunt abandonate. În conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 21 bovine în condiţiile în care populaţia conform recensământului a fost 0. Probabil această localitate nu trebuie să există fiindcă nu relevă locuire permanentă.

 Medrești, comuna Sohodol


Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu apare pe planurile directoare de tragere (1916-1959), pe Hărţile austriece apare toponimul La Medreş fără a se indica o localitate. Pe imaginile satelitare din Google maps apar 4 construcţii fără a forma o vatră. 

Blogul proiectului: localitatifantoma.wordpress.com

Sursa informaţiilor: http://alba24.ro/alba-are-11-localitati-invizibile-apar-cu-numele-la-institutii-publice-dar-in-realitate-sunt-inecate-de-iazuri-de-decantare-sau-pustiite-392347.html

Sursa imaginilor satelitare: http://www.arcgis.com/apps/Embed/index.html?webmap=a41da1cc1efb40e295cad10842a0c65b&extent=19.0409,42.804,31.862,48.9086&home=true&zoom=true&scale=true&search=true&searchextent=true&basemap_gallery=true&theme=light

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu