luni, 23 februarie 2015

Conferinţa publică "Nufăru – cetatea de sub sat"


COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti, 23.02.2015

Conferinţa publică "Nufăru – cetatea de sub sat", în cadrul seriei "Historia Viva"

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea conferinţei publice "Nufăru – cetatea de sub sat", prezentate de dr. Oana Damian (cercetător, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”), cu participarea dr. Mihai Vasile şi a dr. Andra Samson (arheologi în cadrul instituţiei noastre), a noua conferinţă a seriei "Historia Viva".

Evenimentul va avea loc joi, 26 februarie 2015, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu.

Accesul specialiştilor şi al publicului, precum şi al reprezentanţilor mass-media, se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poştei. Intrarea la eveniment este gratuită.

Tema conferinţei "Nufăru – cetatea de sub sat" o constituie prezentarea unei sinteze a cercetărilor arheologice care au contribuit, în ultimele decenii, la descoperirea unei cetăţi bizantine în intravilanul unei localităţi situate pe malul drept al braţului dunărean Sf. Gheorghe. Aşezarea de la Prislava, devenită în anii 60 ai secolului trecut Nufăru, aflată la 12 km distanţă de oraşul Tulcea, pe drumul spre Murighiol, conţine în subsol vestigiile unei fortificaţii. Construită la sfârşitul mileniului I, odată cu recucerirea de către Imperiul bizantin a regiunii Dunării de Jos, aceasta va evolua, în cursul secolului al XI-lea, ca o aşezare de tip urban, cu structuri de locuire înregistrate până la mijlocul veacului al XIII-lea. Tronsoane ale zidului de incintă, elemente de fortificaţie, complexe de locuire, meşteşugăreşti şi menajere, cimitire, materiale arheologice variate sunt piesele unui puzzle ce conturează imaginea unei importante aşezări portuare de la Dunărea de Jos. Agresată, în mod inevitabil, de evoluţia aşezării moderne care o suprapune în totalitate, cercetată, conservată şi, eventual, pusă în valoare, cetatea, situată în apropierea unui punct de pătrundere în Delta Dunării, poate oferi experienţa cotidiană a întâlnirii cu trecutul.

***
Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţa publică "Nufăru – cetatea de sub sat", ce va avea loc joi, 26 februarie 2015, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu, sunt următoarele:
• accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;
• accesul reprezentanţilor mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 25 februarie, ora 16.00. Este permisă acreditarea a cel mult două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman).
• publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

Sursa informaţiilor: http://www.mnir.ro/index.php/conferinta-publica-nufaru-cetatea-de-sub-sat-in-cadrul-seriei-historia-viva/; https://www.facebook.com/events/1612385882331464/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu