duminică, 19 octombrie 2014

Comunitatea evreiască din Valea Lungă judeţul Alba

Astăzi doar bătrânii satului îşi mai aduc aminte că în Valea Lungă au existat şi evrei. Chiar dacă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea numărul acestora era considerabil, acesta scăzând simţitor în prima jumătate a veacului al XX-lea, stingându-se după cel de al Doilea Război Mondial.

Câteva informaţii statistice despre comunitatea evreiască:

                Anul                Numărul de evrei
                1850                     240
                1920                      40
                1930                      22

Sursa informaţiilor statistice: http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/abetn02.pdf



În acest ortofotoplan este prezentată locaţia sinagogi sau casei de rugăciuni dispărute de-a lungul timpului. Aceasta era poziţionată în faţa vechi primări, astăzi ambele au dispărut.

Până astăzi ni s-au transmis două cimitire evreiaşti în comuna Valea Lungă unul pe str. Victoriei, nr. 326 şi unul pe str. Al. I. Cuza, nr. 554. Mai jos un ortofotoplan cu locaţile acestora:


În cimitirul de pe str. Victoriei, nr. 326 s-au păstrat 43 de monumente funerare în diverse stări de conservare. Din păcate acest cimitir este înpânzit de o vegetaţie densă care duce la o degradare mai alertă a monumentelor funerare şi se impune o igienizare urgentă. În cele ce urmează voi prezenta un ortofotoplan cu locaţia cimitirului precum şi o poză cu starea actuală (septembrie 2014) a acestuia:




În cimitirul de pe str. Al. I. Cuza, nr. 554 s-au păstrat 36 de monumente funerare în diverse stări de conservare. Din fericire acesta a fost curăţat şi întreţinut de domnul Iştfan Alexandru, pe această cale doresc să îi mulţumesc. În cele ce urmează voi prezenta un ortofotoplan cu locaţia cimitirului precum şi o poză cu starea actuală (septembrie 2014) a acestuia:



Sursa ortofotoplanurilor:  http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/viewer/index.html

Acest subiect face parte din istoria locală şi nu trebuie uitat odată cu trecerea timpului!!!


© Gligor Adrian Borza, Pentru reproducerea acestui material este nevoie de acordul scris al autorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu